25 februari 2012

Piëteit 2 (nieuws, 2012)

ROSS DE OREN GEWASSEN

(Door Peter Kuijt)

Af en toe verdient hij wel eens een schrobbering (wie niet?), maar vrijdag 24 februari werd thrillerschrijver Tomas Ross toch echt ten onrechte de oren gewassen. Arjen Fortuin, boekenredacteur van NRC Handelsblad gaf hem in zijn column 'Kijk eens naar mijn piëteit!' eens flink de wind van voren.

Hier volgt het gedeelte over Ross in Fortuins column: 'Tomas Ross, nooit te beroerd om rente te trekken van het publicitair kapitaal dat de monarchie met zich meebrengt, pakt deze week ook zijn mediamomentje. In april zou zijn nieuwe thriller verschijnen, waarin Mabel Wisse Smit en een helikopter voorkomen. Uit piëteit met de Koninklijke familie, zo meldde de schrijver, is de publicatie nu uitgesteld. Kennelijk ging de compassie niet zo ver dat het boek stilzwijgend kon worden uitgesteld. Ross postte het bericht voor de zekerheid tweemaal op zijn Facebookpagina.'

Arjen Fortuin slaat de plank een paar keer mis. Ross heeft niet zelf de publiciteit gezocht, de publiciteit zocht hem. Maandagochtend mailde ik met Ross, wetende dat zijn thriller 'Onze vrouw in Tripoli' in aantocht was, en stelde hem de vraag of het boek wellicht 'uit piëteit' wordt uitgesteld. Per ommegaande antwoordde Ross 'heet van de naald' dat dat inderdaad het geval was. ,,Ondanks mijn republikeinse inslag is dit natuurlijk een drama dat me grenzen dicteert'', aldus Ross.

Van zijn antwoord heb ik een bericht gemaakt op De Spanningsblog, dat later werd overgenomen door Crimezone en Novum. Nu.nl en later het ANP zochten en vonden bevestiging bij de uitgeverij en de schrijver. Ook Nos.nl ging er mee aan de haal en hoorde dat Cargo het nieuws eigenlijk wilde stil houden, maar dat 'een boekhandelaar' het al naar buiten had gebracht.

Dat Ross tot tweemaal toe het bericht had gepost op zijn Facebookpagina klopt ook niet. Die pagina wordt namelijk bijgehouden door een fan.

Wellicht had Ross het boek wel stilzwijgend willen uitstellen. Maar in dit geval werd hij er naar gevraagd. En als het deze week niet was geweest, dan wel de volgende week. Of in maart of april.

De boodschapper is hier in feite de schuldige.


2 opmerkingen:

Daan van 't Westeinde zei

Jammer dat Fortuin liever goedkope meninkjes noteert in plaats van even verder te kijken dan zijn hijgerige kippedrift over Ross en zijn facebook. Ik heb de beschrijving op de facebookpagina aangepast zodat duidelijk is dat ik deze bijhou.

Guido Huisintveld zei

Waarbij de vraag rijst: komt er op korte termijn überhaupt een "geschikt" moment om het boek als zodanig te publiceren?