27 februari 2012

Ingenieus (nieuws, 2012)

EERSTE DETECTIVE WEER IN DRUK

'The Notting Hill Mystery' van Charles Felix, dat wordt beschouwd als de eerste detectiveroman ooit, is voor het eerst in anderhalve eeuw weer in druk verschenen.

Hoewel 'The Moonstone' van Wilkie Collins (gepubliceerd in 1868) en 'L'Affaire Lerouge' (1866) van Emile Gaboriau worden genoemd als de eerste boeken in het genre, is de British Library er heilig van overtuigd dat Felix' mysterie 'de eerste moderne detectiveroman is'.

Het boek verscheen in 1862 en 1863 in feuilletonvorm in het tijdschrift Once a week. In 1863 werd de detective in zijn geheel op de markt gebracht. In het boek speelt onderzoeker Ralph Henderson de hoofdrol. Hij ontmaskert een sinistere baron, die zijn vrouw heeft vermoord om de levensverzekering uitgekeerd te krijgen. Felix gebruikte in zijn boek brieven, vraaggesprekken met getuigen, kaarten en forensisch bewijs, volgens de British Library 'innovatieve technieken' die later gemeengoed zouden worden in speurdersromans.

Achter Charles Felix ging de journalist, reiziger en advocaat Charles Warren Adams schuil. De kritieken op zijn boek waren lovend. Zo noemde The Guardian het verhaal 'ingenieus van opzet'.

De British Library bracht het boek vorig jaar maart al uit via het print-on-demand-principe, als onderdeel van een collectie van honderden negentiende-eeuwse romans. Terwijl van de andere romans twee of drie kopieën werden verkocht, werden er van 'The Notting Hill Mystery' honderden exemplaren besteld. Het leidde ertoe dat de British Library deze maand een handelseditie op de markt bracht.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: