16 februari 2012

Op zijn Harley (nieuws, 2012)

SCHRIJVER ERICH ZIELINSKI OVERLEDEN

Op Curaçao is woensdag 15 februari de Nederlands-Antilliaanse schrijver Erich Zielinski overleden. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. Naast schrijver was Zielinski, die 69 jaar is geworden, ook dichter en advocaat.

Zielinski werd op 23 maart 1942 op Bonaire geboren als zoon van een Duitse vader en een Curaçaose moeder, maar hij groeide op in het oude stadsdeel Otrobanda op Curaçao. Na zijn opleiding (kweekschool en rechtenstudie) in Nederland keerde Zielinski terug naar de Nederlandse Antillen waar hij werkzaam was als onderwijzer. Hij werd in die tijd oprichter en redacteur van het tijdschrift Vitó, dat in de woelige jaren zestig als 'kritisch tijdschrift' tegen het establishment op de Nederlandse Antillen ageerde.

Op Curaçao voltooide hij zijn rechtenstudie en vestigde hij zich als advocaat. Begin jaren zeventig was hij korte tijd hoofdredacteur van het niet meer bestaande dagblad Beurs- en Nieuwsberichten, waarna hij toch weer koos voor de advocatuur.

Hij maakte in 2004 zijn debuut met de roman 'De Engelenbron', die zich grotendeels afspeelt in Otrabanda, waar het leven beheerst wordt door de problemen van overleving en drugs. Hoofdpersoon is de oud-politieman Monchín die de alledaagse werkelijkheid probeert te ontvluchten door zich te verplaatsen in zijn verbeelding, wanneer hij op zijn Harley Davidson zit die met keilbouten verankerd is boven een oude waterput. Het boek ontving in 2007 op Curaçao de Cola Debrot-prijs.

De roman 'De prijs van de zee' (2008) speelt zich af op Bonaire, waar de vondst van een bijna in zee gestorte wagen leidt tot rivaliteit in een vissersdorpje.

(Bron: Wereldomroep)

Geen opmerkingen: