23 februari 2012

S.L. Grey - De plaza (2012)

Oppervlakkige kijk op consumentisme(Door Guido Huisintveld)

Sarah Lotz en Louis Greenberg vormen samen het Zuid-Afrikaanse schrijversduo dat hier gepresenteerd wordt onder de naam S.L. Grey. 'De plaza' wordt geafficheerd als roman. Horror? Fantasy? Satire? De uitgeverij zal het er niet mee eens zijn, maar young adult lectuur lijkt het meest voor de hand liggende hokje.

In een groot winkelcentrum raakt de grofgebekte Rhoda het kind kwijt waarop zij moest oppassen. De jonge verkoper Daniel wordt niet geheel vrijwillig door haar meegesleurd in de zoektocht die verzandt in een bizar doolhof van gangenstelsels. Ze raken verdwaald, schrikken zich regelmatig het leplazarus en krijgen vreemde sms-berichten.

De dialogen zijn weinig verheffend en zullen met het obligate 'fuck dit' en 'fuck dat' een jong lezerspubliek ongetwijfeld aanspreken. 'De plaza' zou een satirische kijk op het hedendaagse consumentisme bevatten. Toegegeven: die is aanwezig, maar behoorlijk oppervlakkig en voor de hand liggend. Er wordt hier en daar ook gerefereerd aan bepaalde filmtitels, maar het is tekenend dat dit vaak B-films van een bedenkelijk niveau zijn.

S.L. Grey - De plaza. Vertaling: C.M.L. Kisling. Uitgeverij Arbeiderspers, 328 pag.

Geen opmerkingen: