20 februari 2012

Gesignaleerd (105)

vers van het mes!

GEERT-JAN ALEXANDER KNOOPS - HET PETRONIUS MYSTERIE

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag de thriller 'Het Petronius Mysterie' van Geert-Jan Alexander Knoops verschenen. De thriller is gebaseerd op de olieramp van BP in de Golf van Mexico.

In april 2010 vindt er een ernstig ongeluk plaats op het olieplatform Petronius van Benson Oil Productions (bop) in de Golf van Mexico. Elf werknemers komen om het leven en er ontstaat een groot lek waaruit miljoenen liters olie stromen. De schade aan de natuur en de economie is enorm. Vooral New Orleans – nog herstellende van de orkaan Katrina – wordt hard getroffen. Het aandeel van oliemaatschappij bop keldert en de overheid start een miljoenenfonds voor de slachtoffers.

In het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wordt geconcludeerd dat de veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd. De voorman van het olieplatform, Jay Nolan, wordt opgepakt en veroordeeld vanwege grove nalatigheid. Nolan beweert echter onschuldig te zijn. Hij schrijft een brief naar het Innocence Project van hoogleraar strafrecht Walter 'Wiz' Griffiths, waarin hij hem vraagt te onderzoeken of er in deze zaak sprake is van een gerechtelijke dwaling. Griffiths vraagt advocaat Matthew Baldwin om hem te assisteren in deze, in zijn ogen, bijzondere zaak. In hun onderzoek komen ze erachter dat Nolan het slachtoffer is van een duister spel en staan ze voor de bijna onmogelijke taak om de onschuld van Nolan aan te tonen.

Geert-Jan Knoops is advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht. Als internationaal strafrechtadvocaat treedt hij onder andere op als defence counsel voor verschillende internationale instanties, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, het Rwanda-Tribunaal, het Joegoslavië-Tribunaal en voor het Tribunaal voor Sierra Leone. Per 1 januari 2012 is Knoops' advocaten toegetreden tot het wereldwijde Innocence Network. De organisaties in dit netwerk komen op voor de belangen van personen die onterecht zijn veroordeeld en werken samen om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen. Eerder schreef hij 'Advocaat van de vijand' en 'Advocaat van de president' waarin Matthew Baldwin ook de hoofdrol speelde.

Geert-Jan Alexander Knoops - Het Petronius Mysterie. Uitgeverij A.W. Bruna, € 19,95. ISBN 978 90 229 9943 1

Geen opmerkingen: