10 februari 2012

Door het vuur (nieuws, 2012)

POLITIE CHICAGO LEERT AGENTEN SCHRIJVEN

Het politiekorps van Chicago moedigt z'n agenten aan om hun ervaringen in een boek te verwerken. In de gebouwen van de Chicago Police Academy keren sinds kort 25 oude rotten terug naar de schoolbanken. Volgens The New York Times volgens ze er een schrijfcursus. Niet om de kwaliteit van de taal in hun processen-verbaal bij te schaven, wel om na werktijd hun verbeelding de vrije loop te laten.

De cursus is op vrijwillige basis en heeft geen directe band met de politiepraktijk. Hij wordt enkel aangeboden om agenten, voor wie het niet makkelijk is hun werk en de belevenissen van de dag achter zich te laten, 'te stimuleren om ook hun passies naast het alledaagse politiewerk te verwezenlijken', aldus de verantwoordelijke politieofficier, luitenant Maureen Biggane.

Niet alle kandidaten voelen de drang om hun belevenissen, hun traumatische ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Er zijn er die graag een kinderboek wilen schrijven. Al is het de meerderheid natuurlijk wel te doen om een populair non-fictieboek waarin ze hun ervaringen uit de doeken doen, of een biografie van een bekende gangster. En vooral de doorleefde en hopelijk ook bestsellende misdaadroman is het hoogste goed.

Volgens agent Martin Preib, auteur van de verhalenbundel 'The Wagon and Other Tales From the City', en een van de 25 studenten creative writing, is het 'hoog tijd' dat de uitgeverswereld luistert naar de politie. Er is een rijkdom aan verhalen onder agenten, maar uitgevers ,,luisteren meestal niet als wij wat te vertellen hebben en geven de voorkeur aan clichés over de politie.''

Een van de docenten is misdaadauteur Charlie Newton, die de dames en heren de knepen van het vak moet bijbrengen. Hij gaf hen alvastdringend advies. ,,Ga heikele thema’s als ras, seks en de oorlog tegen drugs niet uit de weg. Daarover moet je praten. Als je ervoor terugdeinst, dan verspil je hier je tijd.''

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: