19 februari 2012

Leighton Gage - Bitter eind (2012)

Christie on ecstacy


(Door Guido Huisintveld)

Twee keer knipperen met de ogen en hup, daar ligt alweer een nieuwe thriller van Leighton Gage in de boekwinkel. 'Bitter eind' is het vierde deel uit de serie met hoofdinspecteur Silva en de beste tot nu toe.

Wanneer de zoon van een politicus slachtoffer is van een bizarre moord, wordt Silva er tegen zijn zin bij betrokken. De zaak wordt pas interessant als uit de modus operandi blijkt dat deze moord niet op zichzelf staat. De puzzel krijgt steeds meer stukjes; steeds meer slachtoffers. Het hele team van Silva stort zich in de adrenaline verhogende zoektocht naar de dader.

Hoofdinspecteur Silva speelt een haast kleurloze bijrol. Sommige nevenpersonages komen zelfs beter uit de verf. Dit heeft Leighton Gage uitermate bewust gedaan om de vaart in het verhaal te houden. Geen zijpaadjes, introspecties of andere intermezzo's, dat leidt alleen maar af. Ook het Braziliaanse (politieke) landschap is er uitsluitend om de knap opgezette plot te dienen.

Daarnaast trakteert Gage ons op een aangename dosis onderkoelde humor die in perfecte verhouding staat tot de geboden spanning. Het eindresultaat is een boeiende en imponerende detective. Een soort Agatha Christie on ecstasy.

Leighton Gage - Bitter eind. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 280 pag.

Geen opmerkingen: