16 februari 2012

Oeuvreprijs (nieuws, 2012)

DIAMOND DAGGER VOOR FREDERICK FORSYTH

De Britse schrijver Frederick Forsyth krijgt de Diamond Dagger 2012. Dat heeft de Crime Writers' Association vandaag via Twitter bekendgemaakt.

De Cartier Diamond Dagger is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt toegekend door de Crime Writers' Association aan auteurs voor hun 'uitmuntende bijdrage' aan het thrillergenre gedurende hun gehele schrijversloopbaan. Eerdere winnaars waren onder anderen Lindsey Davis (2011), Val McDermid (2010), Andrew Taylor (2009), Sue Grafton (2008), John Harvey (2007), Elmore Leonard (2006), Ian Rankin (2005), Lawrence Block (2004), Robert Barnard (2003), Sara Paretsky (2002) en Lionel Davidson (2001).

Frederick Forsyth (1938) was oud-journalist van Reuters en verslaggever voor de BBC. Hij verwierf wereldfaam met zijn thriller 'The Day of the Jackal', een roman over een huurmoordenaar die in opdracht van de OAS een aanslag wil plegen op president De Gaulle. Hij schreef het boek in vijfendertig dagen en verwerkte een groot aantal zaken in het boek die zijn gebaseerd op zorgvuldig onderzoek. Zaken als het aanvragen van een vals paspoort of het maken van een sluipschuttersgeweer. Forsyth introduceerde hiermee een thriller die lijkt op een documentaire. Elk feitje is gecontroleerd, elke straat, plein, regeringsinstelling of functionaris klopt. Ondanks al deze moeite werd het boek aanvankelijk geweigerd totdat uitgeverij Hutchinson het manuscript aankocht en uitgaf onder de titel 'The Day of the Jackal'. Het boek werd een bestseller en is inmiddels twee keer verfilmd.

Na 'The Day Of The Jackal' schreef Forsyth nog een groot aantal romans en verhalenbundels, waarbij steeds zijn voorliefde voor feiten wordt vermengd met spannende, thrillerachtige verhalen. Zo verwerkte hij zijn ervaringen met de wereld van de huurlingen in 'The Dogs of War' uit 1974.

Geen opmerkingen: