05 februari 2012

Bezetting (nieuws, 2012)

THRILLER OVER MOHAMMED B. KOMT NU ECHT

Hij zou al drie jaar geleden verschijnen, maar nu komt hij dan toch echt: een thriller over Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Schrijver Leon de Winter werkt aan een thriller waarin moslimextremisten de vrijlating eisen van Mohammed B. ,,Als alles volgens plan verloopt, dan ligt de thriller in mei of juni in de winkel'', zei de auteur vandaag in het programma Business Class. De roman, die destijds de werktitel 'VSV', meekreeg, was door uitgeverij De Bezige Bij al voor juni 2009 beloofd.

De Winter vertelt het verhaal over Max Kohn, een zware crimineel met een slopende hartziekte. Op een dag ontwaakt hij in een ziekenhuisbed met een donorhart van een priester. Hij besluit het goede werk van de priester voort te zetten.

Hij krijgt de kans als een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. De moslimfundamentalisten eisen dat Mohammed B. wordt vrijgelaten. Kohn probeert de zestig kinderen en acht onderwijzeressen te bevrijden, waarbij hij ook nog in het reine moet zien te komen met zijn verleden.

De echte Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op filmmaker Theo van Gogh op 2 november 2004.

(Foto Leon de Winter: GPD/David van Dam)

Geen opmerkingen: