24 februari 2012

Lars Kepler - Getuige (2012)

Lars Kepler heeft geleerd(Door Monique Brandt)

'Getuige', alweer het derde boek van het gevierde Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril dat schuilt achter het pseudoniem Lars Kepler, draait om het soms fatale gesol met kwetsbare kinderen. Zoals ook in hun eerdere boeken 'Hypnose' en 'Contract' jongeren het kind van de rekening zijn. ,,We schrijven over wat we het meeste vrezen en verafschuwen'', zo verklaart het duo hun betrokkenheid bij jongeren die over de rand vallen.

In 'Getuige' zijn dat de jonge vrouwen met destructief gedrag, die in een internaat wonen. In een kwade nacht worden twee moorden gepleegd, bovendien is een van de meisjes spoorloos verdwenen. De door geheimzinnige zielenroerselen gekwelde inspecteur Joona Linna reist, onofficieel want nog steeds het onderwerp van onderzoek door Interne Zaken, af naar het afgelegen internaat om poolshoogte te nemen. Daar begeeft hij zich in een zaak die aanvankelijk simpel lijkt, maar als hij aan één touwtje trekt ontrafelt zich een wijd vertakt kluwen van verborgen ellende. Linna kan de zaak niet loslaten, al krijgt hij daarbij ook nog eens een lading vrijwel ondraaglijk persoonlijk leed op zijn bordje.

'Getuige' kreeg in Zweden lovende recensies toebedeeld, en bepaald niet ten onrechte. Lars Kepler heeft geleerd; de eerdere breedsprakigheid en wirwar aan verhaallijnen die scherpte in de weg zaten, ontbreken gelukkig in 'Getuige'. Het is een prettig strak gecomponeerde thriller over een actueel thema: een door bezuinigingen falende jeugdzorg die onvermijdelijk slachtoffers maakt. Het feit dat Joona Linna's eigen heftige verleden in zijn nek komt hijgen, geeft het boek een extra dimensie. 'Getuige' is een meer dan uitstekende thriller en een absolute aanrader voor de liefhebbers van Scandinavische misdaadliteratuur.

Lars Kepler - Getuige. Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten. Uitgeverij Cargo, 543 pag.

Geen opmerkingen: