27 februari 2012

Invalshoek (nieuws, 2012)

DE ÉCHTE LITERAIRE THRILLER KOMT NAAR JE TOE DEZE ZOMER

Vergeet de literaire thriller, ga voor de échte literaire thriller. Oftewel, bereid je voor op Signatuur Noir, de nieuwe fondslijn van uitgeverij Signatuur, die, zo zegt de uitgever zelf, met échte literaire thrillers op de proppen komt. Jaarlijks laat Signatuur Noir een handvol spannende boeken op de markt los, die 'hoge kwaliteit en een originele invalshoek' combineren met een 'opvallende, verzorgde uitgave'.

De reeks begint in mei met de publicatie van 'Zwart ijs' van de Mexicaan Bernardo Fernández, die ermee de Premio Grijalbo de Novela won. De auteur stelt twee vrouwen centraal: Lizzy en Andrea. De één is bazin van het Mexicaanse drugskartel Constanza en tuigt mensen af met een honkbalknuppel waar lange spijkers doorheen zijn geslagen, als straf of als verhoormiddel bijvoorbeeld.

Fernández (1972, Mexico-Stad) schrijft romans, kinderboeken en graphic novels, waarbij hij zelf de tekeningen maakt. Signatuur gaf eerder Drakenogen uit. Zijn werk werd vertaald naar het Engels, Frans, Duits, Nederlands en Chinees. Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven, tekenen, de universiteit en taekwondo. Hij woont in Mexico-Stad met zijn vrouw en dochtertje.

VERSTIKKENDE ZOMER

De tweede titel die bij Signatuur Noir verschijnt, is 'Dodelijke zomer' van literair vertaler en psycholoog Antonio Hill. Zijn thriller speelt zich af in een verstikkend Barcelona.

Drie onbegrijpelijke doden, twee wraakbeloften, één verstikkende zomer.
Inspecteur Héctor Salgado is al weken uit de roulatie wegens een aanklacht, wanneer hem op officieuze wijze een delicate zaak wordt toegewezen. De ogenschijnlijke zelfmoord van een adolescent wordt steeds complexer naarmate Salgado verder doordringt in een wereld van privileges en machtsmisbruik. Niet alleen die situatie moet hij het hoofd bieden, maar ook een eigen stukje troebel verleden dat op het slechtste moment en op onverwachte manier weer opduikt om wat rekeningen te vereffenen.

Hill (1966) is geboren en getogen in Barcelona. Hij is afgestudeerd psycholoog, maar bij gebrek aan werk legde Hill zich al snel toe op het behalen van een academische titel in de Engelse taal. Hij vertaalde werk van o.a. David Sedaris, Jonathan Safran Foer en Dave Eggers. 'Dodelijke zomer' is zijn eerste roman of, in zijn eigen woorden, psychologische thriller.

Geen opmerkingen: