04 februari 2012

Petunia's (nieuws, 2012)

SCHRIJFSTER MRS. POLLIFAX-REEKS OVERLEDEN

Emily Pollifax is waarschijnlijk de enige spion in de literatuur die tegelijkertijd bij de CIA in dienst is en lid is van de plaatselijke tuinvereniging. De schrijfster die haar tot leven wekte, Dorothy Gilman, is donderdag 2 februari op 88-jarige leeftijd aan de complicaties van de ziekte van Alzheimer overleden.

Gilman introduceerde haar heldin in 1966 in 'The Unexpected Mrs. Pollifax'. Er zouden daarna nog dertien boeken in deze reeks volgen. In het begin was mrs. Pollifax een weduwe van in de zestig uit New Jersey, die een beetje verveeld raakte van de dwingende theekransjes en activiteiten voor het goede doel. Op zoek naar avontuur biedt mrs. Pollifax haar diensten aan aan de CIA - een goede zet, want wie verwacht nu dat een grootmoeder uit de buitenwijk een geheim agent is? - en ze krijgt haar portie avontuur. In de loop van de reeks, die in 2000 eindigt met 'Mrs. Pollifax Unveiled', belandt de krasse dame onder meer in Mexico, Turkije, Thailand, China, Marokko en op Sicilië. Intelligent, naïef onverschrokken en met een portie geluk combineert mrs. Pollifax gezond verstand met wat karatetechnieken om ontvoerden te bevrijden, het verzet te helpen (een modieuze hoed is ideaal om vervalste paspoorten in te verstoppen) en de strijd aan te binden met tuig van velerlei pluimage.

Recensenten staken soms de draak met de onwaarschijnlijke aannames in de boeken van Gilman. Maar de serie was populair onder lezers. In een genre waarin de meeste vrouwen jong en verleidelijk zijn, bleek mrs. Pollifax, met haar lef en petunia's, een onweerstaanbare heldin.

De serie was de basis voor twee films: 'Mrs. Pollifax - Spy' (1971) met Rosalind Russell en 'The Unexpected Mrs. Pollifax' (1999), waarin de hoofdrol werd vertolkt door Angela Lansbury.

In 2010 gaf het genootschap The Mystery Writers of America haar de titel Grand Master. Dorothy Edith Gilman werd op 25 juni 1923 geboren in New Brunswick, New Jersey. Toen zij nog een kind was nam ze het besluit om later schrijfster te worden. Aanvankelijk was ze van plan kinderboeken te schrijven en te illustreren. Daartoe begon ze een studie aan de Academy of the Fine Arts in Pennsylvania. Onder de naam Dorothy Gilman Butters begon ze eind jaren veertig kinderboeken te publiceren. Gilmans huwelijk met Edgar A. Butters Jr. eindigde in een scheiding. In het zevende boek uit de Pollifax-reeks, 'Mrs. Pollifax and the Hong Kong Buddha', laat Gilman haar heldin hertrouwen. Maar ook nu is Pollifax pas tevreden als ze man en huis en haard kan verlaten om het avontuur tegemoet te treden, waar ook ter wereld.

(Bron: New York Times)

Geen opmerkingen: