06 februari 2012

George Pelecanos - Het aandeel (2012)

Veelbelovende nieuwe reeks


(Door Guido Huisintveld)

George Pelecanos bestaat twintig jaar, althans als auteur. In 1992 publiceerde hij zijn eerste misdaadroman, waarna er nog vele zouden volgen, alsmede de nodige bijdragen in de filmindustrie, zoals co-scenarist/producent van de geweldige HBO-serie 'The Wire'. Met 'Het aandeel' begint hij een nieuwe serie tegen een oude bekende achtergrond: Washington, D.C.

Spero Lucas is ex-marinier, Irakveteraan en privédetective. Dat laatste moet een beetje ruim genomen worden. Hij doet af en toe een klus voor een advocaat, maar hij verdient het meeste als een soort 'repo man'. Hij confisqueert gestolen spullen en verlangt van de rechtmatige eigenaar veertig procent van de waarde. Dat tikt lekker aan.

Lucas is niet zo heel kieskeurig in zijn klandizie en accepteert de opdracht van een drugscrimineel die af en toe een pakket met marihuana kwijtraakt tijdens transport. Gedurende het ogenschijnlijk eenvoudige en lucratieve onderzoek kruipt er aardig wat agressief geteisem onder diverse stenen vandaan, wat de zaak iets gecompliceerder maakt.

'Het aandeel' is een spannende maar ook aangrijpende thriller noir. Pelecanos focust niet alleen op de misdadige plot. De familiebanden van Lucas worden belicht, zijn militaire verleden in Irak komt ter sprake en ook de verwikkelingen met het vrouwelijke schoon blijven niet onvermeld. Desondanks ligt er hoogstwaarschijnlijk nog een telefoonboek met niet aangeroerde informatie die George Pelecanos bewaart voor toekomstige delen in deze veelbelovende nieuwe serie.

George Pelecanos - Het aandeel. Vertaling: Ernst de Boer & Ankie Klootwijk. Uitgeverij Anthos, 280 pag.

Geen opmerkingen: