13 september 2011

Met antwoorden komen (nieuws, 2011)

THRILLERAUTEUR BETREKT OPA'S NAZI-VERLEDEN IN NIEUW BOEK

De Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach is met de twee verhalenbundels 'Misdaden' en 'Schuld' een van de topauteurs geworden in zijn land. En dat terwijl hij zijn achternaam niet mee heeft. Zijn grootvader heette namelijk Baldur von Schirach en was een prominente nazi die de Hitler Jugend leidde en tot twintig jaar celstraf werd veroordeeld tijdens de oorlogsprocessen in Neurenberg.

Sinds Von Schirach de bestsellerlijsten domineert met zijn boeken heeft de 47-jarige advocaat vragen moeten beantwoorden over zijn opa. En dat ondanks het feit dat zijn verhalenbundels waren gebaseerd op de criminelen die hij had verdedigd en niet op de misdaden uit familiekring.

Von Schirach heeft nu besloten zijn familiegeschiedenis in een volgende thriller te verwerken. Daarin komt een personage voor dat gebaseerd is op zijn nazi-opa. ,,Ik voelde de noodzaak om iets te schrijven over het nationaal-socialisme'', zei hij in een interview met het weekblad Die Zeit. ,,Als je opgroeit met een achternaam als de mijne, zul je als je vijftien of zestien bent jezelf een aantal vragen moeten stellen en met antwoorden moeten komen waarmee je kunt leven. Dat is je verantwoordelijkheid.''

In zijn nieuwe boek, 'Der Fall Collini', dat deze maand verschijnt, vertelt Von Schirach het verhaal van Caspar Leinen, een jonge advocaat die de Italiaanse moordenaar Fabrizio Collini juridische steun verleent. Op pagina 3 wordt gemeld dat Collini bekent de Duitse fabrikant Hans Meyer om het leven te hebben gebracht. Hij schoot hem vier keer van achteren door het hoofd, waarna hij zo hard op de schedel van Meyer stampte dat de hak van zijn schoen afbreekt. Het mysterie van de thriller is waarom Collini dat deed. En dat antwoord ligt verscholen in Meyers optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In een essay in Der Spiegel beschrijft Von Schirach de dag dat hij ontdekte wie zijn grootvader in werkelijkheid was. ,,Ik was twaalf jaar oud. In ons geschiedenisboek stond een foto van hem: 'Baldur von Schirach, leider van de Hitler Jugend'. Ik zie nog steeds die foto voor me.'' Hij begreep maar niet hoe zijn grootvader (hier rechts op de foto tijdens het Neurenbergproces), een ontwikkelde, belezen man zich op achttienjarige leeftijd aansloot bij de nazi's na een ontmoeting met Hitler.

Ferdinand von Schirach bestudeerde later de verslagen van de Neurenberg-processen om 'te kunnen begrijpen' hoe de Holocaust kon plaatsvinden. Hij las ook hoe zijn opa, 'een man met belangstelling voor cultuur en een eigen loge in de Weense Opera', de deportatie leidde van duizenden Joden uit de Oostenrijkse hoofdstad.

Von Schirachs eerste twee boeken verkochten meer dan een miljoen exemplaren in het Duitse taalgebied. De verhalenbundels zijn vertaald in 32 talen. De recensies van Der Fall Collini zijn uitermate positief. Het boek zal naar verwachting hoge noteringen bereiken in de bestsellerlijsten.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: