21 september 2011

Christopher Brookmyre - Verborgen lichamen (2011)

'Dit is Glasgow'


(Door Hans Knegtmans)

Verborgen lichamen van Chris (voorheen Christopher) Brookmyre speelt in Glasgow. Een oudere collega legt hoofdinspecteur Catherine McLeod het wezen van de locale misdaad uit. Het gaat altijd om oog om oog, tand om tand. Afrekeningen, vetes, jaloezie, kleine wraakacties. 'Als je in Sauchiehall Street hoefgetrappel hoort, is het een paard en geen zebra, en hoe komt dat?' 'Dit is Glasgow', antwoordt Catherine, altijd al een snelle leerling. Dat principe moet dus ook van toepassing zijn op de executie van onderwereldfiguur Jai McDiarmid.

De andere hoofdpersoon, de meisjesachtige Jasmine Sharp, werkt als hulpje bij haar oom Jim, na zijn pensionering bij de politie actief als privédetective. Ze vreest dat hij haar vooral uit liefde en barmhartigheid om zich heen duldt. Wanneer Jim van de aardbodem verdwijnt, bestaat haar eerste zelfstandige klus uit een wanhopige speurtocht naar haar familielid. Vanzelfsprekend ontmoeten de twee vertellijnen elkaar verderop.

Verborgen lichamen mag dan een bloedserieus en soms schrijnend verhaal zijn, Brookmyre maskeert dit door een ontspannen schrijfstijl, met soms een absurdistisch terzijde. Bijvoorbeeld wanneer Jasmine zich als journalist voordoet, terwijl haar begeleider Glen Fallan de rol van fotograaf speelt. 'Jasmine vroeg waarom hij dacht dat hij er met zo'n pet op meer als een fotograaf uitzag, maar daar gaf hij geen antwoord op.'

De meeste personages zijn criminelen, betrouwbare politiemensen en collega's die heulen met de onderwereld. Veel van hen worden niet live in het verhaal opgevoerd, maar blijven namen waarvan de lezer zich niet kan herinneren of hij die persoon nu wel of niet zou moeten kennen. Dit maakt de toch al ingewikkelde intrige extra ondoorzichtig. Zonde van wat met enig knippen en plakken een eersteklas thriller had kunnen zijn.

Christopher Brookmyre - Verborgen lichamen. Vertaling: Jan Mellema. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 350 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: