22 september 2011

Kleine lettertjes (nieuws, 2011)

OOK SUZANNE VERMEER MAAKT NOG KANS OP GOUDEN STROP

Als de uitgeverij de thrillers 'Bella Italia' en 'Noorderlicht' op tijd inzendt, draait ook auteur Suzanne Vermeer nog gewoon mee in de race om de Gouden Strop 2012. Een wijziging in het reglement van de thrillerprijs heeft dat mogelijk gemaakt.

Voorheen bepaalden de spelregels dat de uitgever van een thriller zich bij inzending er van vergewist moest hebben 'dat de desbetreffende auteur bereid is de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen'. Bij Suzanne Vermeer zou dat in het verleden lastig zijn geweest omdat 'haar' identiteit hoe dan ook geheim moest blijven. Zo liet uitgeverij A.W. Bruna vorig najaar nog weten een afgevaardigde te zullen sturen, mocht de genomineerde Vermeer daadwerkelijk de NS Publieksprijs winnen.

Zoals later bekend werd is Suzanne Vermeer het pseudoniem van de op 21 juni overleden schrijver Paul Goeken. Mocht de jury van de Gouden Strop de laatste thrillers van Vermeer/Goeken zo veel kwaliteit toedichten dat ze kans maken op een nominatie en er dus een uitnodiging volgt voor de uitreiking, dan is er geen man overboord. Het liefst heeft de Gouden Strop-organisatie nog steeds dat de winnaar zelf het beeldje en de cheque in handen krijgt. Maar in het geval van Vermeer/Goeken is dat uiteraard onmogelijk. Het reglement is nu aangepast, in die zin dat de uitgever een vertegenwoordiger mag sturen. Ook andere thrillerauteurs die onder pseudoniem schrijven en van wie de identiteit niet mag worden onthuld, hoeven, als de uitgever tenminste gegronde redenen opgeeft, niet op te komen draven.

Ook wat betreft de jury heeft het reglement een verandering ondergaan. Voorheen zat er namens sponsor The Read Shop een afgevaardigde in de jury. Die bepaling is geschrapt. De jury telt vijf leden, waaronder een voorzitter en 'vier reguliere juryleden, zoals ervaren recensenten van het spannende genre'. Een dezer dagen wordt de samenstelling van de jury bekendgemaakt.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal de jury een verbijsterende hoeveelheid thrillers onder ogen krijgen. Wellicht wordt het recordaantal van 111 inzendingen van dit jaar wel gebroken. Op of rond 1 april 2012 wordt een longlist van minimaal tien en maximaal twaalf thrillers bekendgemaakt. Medio april volgt de publicatie van de shortlist van vier of vijf boeken. De uitreiking van de Gouden Strop is op de Avond van het Spannende Boek 2012 in de Melkweg in Amsterdam.

Geen opmerkingen: