17 september 2011

Busrit (nieuws, 2011)

JOHN LE CARRÉ VINDT 'SPOOKS' ROTZOOI

John le Carré, grootmeester van de spionageroman, vindt de BBC-serie 'Spooks' over de Britse geheime dienst MI5 niet meer dan 'troep'. Op de dag dat de redactie van De Spanningsblog een dvd-box van serie 6 bestelt, sabelt de successchrijver en voormalig geheim agent 'Spooks' neer.

De reeks is nu aan zijn tiende en laatste seizoen bezig en is vooral onder het Britse kijkerspubliek behoorlijk populair. De reeks waarin het MI5-team onder leiding van Harry Pearson aanslagen en ander onheil moet zien te voorkomen, trekt per aflevering meer dan zes miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk.

Maar Le Carré wordt dus niet opgewonden van 'Spooks'. Tijdens de première van een nieuwe filmversie van zijn spionageroman 'Tinker, Tailor, Soldier, Spy' liet Le Carré zich ontvallen de BBC-serie onrealistisch te vinden. ,,Als je die wereld echt kent, dan weet je dat het een en al idiotie is. Ik heb bijna een halve eeuw in een soortgelijke omgeving gewerkt en dan krijg je wel een notie van wat er werkelijk toe doet en wat niet.'' Le Carré heeft als agent zowel voor de binnenlandse geheime dienst (MI5) als de buitenlandse (MI6) gewerkt.

,,Het idee dat geheim agenten zo maar in het rond schieten en mensen doden is waanzin'', aldus Le Carré. ,,Het spijt me. Ik kijk niet naar 'Spooks', het is bagger.'' De serie is vermaard om het feit dat belangrijke karakters het soms niet overleven. In de eerste reeks wordt een van de agenten gedood, wanneer haar hoofd in een friteuse wordt geduwd. Volgens Le Carré wordt met 'Spooks' de werkelijkheid belasterd en weergegeven als 'een busrit vol snelle wagens en snelle vrouwen'.

(Bron: The Guardian)

1 opmerking:

René van de Meerakker zei

Spooks zit gewoon goed in elkaar en is van begin tot eind boeiend. Dan doet het er toch niet toe dat het niet overeenkomt met de werkelijkheid? Rare reactie van Le Carré.