13 september 2011

Leve het karakter (nieuws, 2011)

SPENSER GEREANIMEERD

Robert B. Parker
Met de dood van Robert B. Parker leek er vorig jaar ook een eind te zijn gekomen aan een van de meest aansprekende karakters uit de Amerikaanse misdaadliteratuur: privédetective Spenser uit Boston. Spenser dook op in 39 van de zeventig boeken die Parker heeft geschreven.

Maar Spenser herrijst. Evenals politiechef Jesse Stone uit Paradise, Massachusetts, die gezichtsbepalend was in negen Parker-thrillers. Met de zegen van de nabestaanden van Parker, die in januari 2010 op 77-jarige leeftijd overleed, zullen deze karakters voortleven in nieuwe thrillers geschreven door auteurs die bij Parkers uitgeverij Putnam onder contract staan.

Het eerste nieuwe 'Parker'-boek is al in de VS verschenen. Het gaat om de Jesse Stone-thriller 'Killing the Blues', geschreven door Michael Brandman, een auteur die nauw samenwerkte met Parker bij de verfilming van zijn thrillers voor tv. Hoewel Brandman het boek heeft geschreven, vindt hij dat alle credits toch naar Parker dienen te gaan. ,,Bob was de grootmeester die de ogenschijnlijk moeiteloze stijl uitvond, die een lezer direct het verhaal in trekt'', aldus Brandman in USA Today.

In mei 2012 verschijnt 'Lullaby', het veertigste deel in de Spenserreeks. Het boek wordt geschreven door Ace Atkins, auteur van negen romans, waaronder The Ranger, over een Irakveteraan die nu misdadigers achter de broek zit. ,,Door Bob Parker ben ik gaan schrijven'', aldus Atkins. ,,Voor mijn 21ste verjaardag stond mijn moeder in de rij in een boekwinkel in Atlanta om een gesigneerd exemplaar van Parkers Double Deuce te bemachtigen. Het was mijn mooiste verjaardagscadeau ooit.''

Brandman en Atkins zijn niet de enigen die het werk van een overleden auteur voortzetten. Zo schreef Eric van Lustbader verder aan de Jason Bourne-thrillers van Robert Ludlum en leeft Mike Hammer, een creatie van Mickey Spillane, voort in de boeken van Max Allan Collins. Robert B. Parker zelf voltooide Raymond Chandlers 'Poodle Springs' en schreef een vervolg op zijn klassieker 'The big sleep', getiteld 'Perchance to dream'.

(Bron: USA Today)

Geen opmerkingen: