20 september 2011

Als een huisarts (nieuws, 2011)

'HEILIGE GRAAL' VOOR THRILLERFANS KOMT BOVEN WATER

James M. Cain
Het wordt 'de Heilige Graal' voor thrillerfans genoemd: het verloren gewaand manuscript van een ongepubliceerd boek van James M. Cain, auteur van de klassieker 'The postman always ring twice'. Voor die fans is er goed nieuws: het manuscript is boven water en wordt volgend jaar in boekvorm uitgegeven.

Het gaat om het boek 'The Cocktail Waitress' en vertelt het verhaal van een jonge weduwe die een baantje krijgt in een cocktailbar, nadat haar man onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Het was het laatste boek dat de in 1892 geboren Cain schreef voor hij in 1977 stierf. Het boek is echter nooit gepubliceerd. Charles Ardai, oprichter van de Amerikaanse uitgeverij Hard Case Crime, werd op het bestaan van het manuscript opmerkzaam gemaakt door schrijver Max Allan Collins. De afgelopen negen jaar besteedde Ardai aan het opsporen van het originele manuscript en het verkrijgen van de rechten. Hij vergelijkt zijn ontdekking van het manuscript als 'het vinden van een onbekend verhaal van Hemingway of een verloren gewaande compositie van Gershwin'. Cain wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van 'noir fiction', een subgenre van de hardboiled misdaadliteratuur. 'The Cocktail Waitress' is de Heilige Graal voor thrillerfans, concludeert Ardai dan ook.

Cain maakte in een interview uit 1976 melding van het manuscript van 'The Cocktail Waitress'. De schrijver beschreef het als een 'levendig verhaal', maar hij moest nog wel het een en ander aan de plot schaven. Volgens Ardai wordt het nog een gepuzzel om de vele notities en minuscule kanttekeningen die Cain maakte te ontcijferen. ,,Cain was geen huisarts, maar hij schreef wel als een huisarts.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: