(Door Guido Huisintveld)
Amsterdam. Op de bovenste verdieping van een grachtenpand wordt een Amerikaanse wiskundige met een dosis raketbrandstof naar het hiernamaals geschoten. De bomaanslag heeft een internationaal karakter zodat inspecteur Henri Poincaré van Interpol de zaak op zich neemt. Wie was de dader? De ex-verloofde? De antiglobalisten? Een hoogbegaafde collega? Henri wordt van het kastje naar de muur gestuurd.
In dit thrillerdebuut van de Amerikaanse auteur Leonard Rosen wordt het hoofdpersonage niet geheel toevallig gepresenteerd als zijnde de kleinzoon van de Franse wiskundige Jules Henri Poincaré, die werkelijk geleefd heeft van 1854 tot 1912. In het boek komen verschillende wiskundige theorieën ter sprake: het menselijk gedrag als mathematisch model, de wereldeconomie als een fractale structuur, patronen in een ogenschijnlijke chaos en de opzienbarende overeenkomst tussen een bloemkoolstronkje en een rivierenstelsel...
Wees gerust: het verhaal is gemakkelijk te volgen zonder noemenswaardige kennis van wiskunde. Leonard Rosen heeft vooral een spannende thriller willen schrijven en in dat opzicht is hij bijna geslaagd.
Bijna. Want naarmate het verhaal vordert wordt de geloofwaardigheid ernstig op de proef gesteld. De auteur jojoot met de spanningsboog: strak, slap, strak, slap… Vermoeiend.
Aan de andere kant biedt het boek een paar interessante invalshoeken en is het opvallend genoeg om Leonard Rosen in de gaten te gaan houden.
Leonard Rosen - Een en al chaos. Vertaling: Mechtild Claessens. Uitgeverij De Arbeiderspers, 372 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten