18 juni 2009

Minette Walters - Schaduwzijde (2008)

Buitenissige types willen maar niet overtuigen

(Door Arno Ruitenbeek)

Een tamelijk vergezochte ontknoping maakt een einde aan een, typografisch tot in de puntjes verzorgde thriller van Minette Walters. Schaduwzijde zit propvol met buitenissige typetjes, die maar niet willen overtuigen.

Mogelijk omdat de gelauwerde schrijfster haar stinkende best doet om de intrige te spinnen rond Jungs synchroniteitstheorie, over zinvol toeval.

Volgens een van de medici die zich bekommeren om de verminkte militair Acland zit er een mystiek element aan synchroniteit, 'dat zegt dat mensen, plaatsen en dingen worden aangetrokken door de ziel van iemand en daardoor betekenis krijgen'. Een mooie aanleiding voor Walters in elk geval om eens lekker tekeer te gaan met moorden, hoeren, latente homoseksualiteit, lesbiennes, zwervers en dienders.

Acties gevoed door frustratie, drugs of hebzucht doorbreken de talloze, nogal eens bombastische dialogen. Op het moment dat het echt te veel wordt, komt er een proces-verbaal of verslag in afwijkende opmaak (kader, meer wit, ondertekening) dat weer vaart brengt.

Minette Walters - Schaduwzijde. Uitgeverij De Boekerij, 400 pag.

Geen opmerkingen: