12 juni 2009

Wordt verwacht 112 (nieuws, 2009)

KILLERTHRILLER MET EEN TWIST

Hij was portier, bezorgde bloemen, maakte hotelkamers schoon, werkte op de administratie van het Openbaar Ministerie op Hawaii, schreef columns voor een tijdschrift en monteerde videofilms.

Nu schrijft de Amerikaan Robert Gregory Browne thrillers. En met succes, want hij voltooide recent zijn vierde. In Nederland moeten we het vooralsnog doen met zijn tweede, Whisper in the dark, dat onder de titel 'Vals ritme' in juli 2009 bij uitgeverij Mynx verschijnt. In Duitsland heet zijn thriller 'Paranoia. Hör auf ihre Stimme'. Browne vindt de Nederlandse titel beter bekken, schrijft hij op zijn website.

Volgens de uitgever is 'Vals ritme' een serial killer-verhaal met een twist: 'de spanning van 'Silence of the Lambs', de opwinding van 'Se7en' en het tempo van 'Die Hard''. Maar dat maken we zelf nog wel uit...
Het verhaal: Precies een jaar nadat zijn vrouw beestachtig werd vermoord door een seriemoordenaar met de bijnaam Van Gogh, wordt psychiater Michael Tolan gebeld door de dader. Deze onverlaat vertelt dat de moord hem onterecht in de schoenen wordt geschoven. Van Gogh weet het zeker: de jonge dokter Tolan heeft het zelf gedaan en zweert wraak. Er volgt een dodelijk kat-en-muisspel in de straten van het oude New Orleans.

WESPENNEST EN PAREL

De in 1967 in Bretagne geboren Caryl Férey publiceerde zijn eerste roman in 1994, maar is in onze contreien nog tamelijk onbekend. Voor zijn thriller 'Zulu', die hier in september 2009 verschijnt, ontving hij de Grand prix de littérature policière. De Franse auteur wordt geroemd om zijn scherpe vertelstijl en zijn pakkende dialogen.

'Zulu' speelt zich af in Kaapstad, de parel van Zuid-Afrika, een land dat nog immer leeft onder de schaduw van de apartheid en waar geweld, diepe armoede en verborgen stammenpolitiek nog steeds het straatbeeld bepalen. Als rechercheur alli Neuman de moord op de dochter van een bekende rugbyspeler moet oplossen, begeeft hij zich diep in het wespennest van het oude regime.

'Zulu' wordt door uitgeverij Mynx omschreven als een 'rauwe, harde en bovenal spannende thriller over een land dat nog met één been in een duister verleden staat'.


Andere nieuwe titels:

Konder Vilmos - 'Nacht over Budapest' (juni 2009). Budapest, 1936. Journalist onderzoekt de dood van een jong joods meisje. De politie heeft geen enkele interesse voor de zaak.
Lincoln Child - 'Sterfkou' (juli 2009). Een onderzoeksstation in het Nationale Wildpark van Alaska verandert in een doodskist. Ontsnappen lijkt onmogelijk.
Volker Kutscher - 'De stille dood' (augustus 2009). De dood van een actrice voert inspecteur Gereon Rath naar de filmindustrie. Vervolg op 'Schaduw over Berlijn'.
Michael Koryta - Erfenis (augustus 2009). Maffia, moordenaars en de afgelegen bossen van Wisconsin.
David L. Robbins - 'Schemertijd' (augustus 2009). Het is 1945. Een moordenaar is op pad gestuurd om president Roosevelt te vermoorden. Professor Lammeck wordt gevraagd de moord te voorkomen.
Will Adams - 'Exodus' (september 2009). Archeoloog stuit op evangeliserende christenen die clandestien een eeuwenoude tempel opgraven.

Geen opmerkingen: