17 juni 2009

Daniel Depp - Loser's Town (2009)


Een oneindige, wormstekige, woekerende mesthoop
(Door Peter Kuijt)

Ze hebben dezelfde moeder, maar een andere vader. De een, Johnny Depp, schopte tot Hollywoodster en Pirate of the Carribean. De ander, zijn tien jaar oudere halfbroer Daniel Depp (1953), werd eigenaar van een boekhandel in Californië.

Daniel heeft nog niet de naam en faam van zijn broer, maar hij werkt er hard aan. Hij schreef onder meer het script voor de film Brave, die zijn broer regisseerde en die genomineerd werd voor een Gouden Palm in Cannes. Met Johnny runt hij tevens productiemaatschappij Scaramanga. En met zijn pas verschenen debuutthriller Loser's Town moet zijn naam nog meer gaan 'rondzingen'.

Dat de twee broers prima door één deur kunnen, blijkt uit het feit dat de woest bebaarde Daniel het in Johnny's huis in Frankrijk geschreven boek heeft opgedragen aan zijn Scaramanga-partner. Bovendien prijkt Johnny - of anders een goed gelijkende dubbelganger - en profil op de cover van deze thriller die zich afspeelt in Hollywood en nabije omgeving.

In interviews haast Daniel zich te zeggen dat hij van Johnny geen 'inside information' heeft gekregen voor zijn boek. Ook volgens Depps literaire agent, Meg Davis, is het verhaal 'pure fictie' en niet gebaseerd op het leven van zijn beroemde halfbroer. ,,Er zitten geen roddels in. Het is een beschrijving van hoe het er in Hollywood kan toegaan.''

En als het klopt wat Depp schrijft, is Hollywood allesbehalve een sprookjeswereld. Het hele bestaan is een oneindige, wormstekige, woekerende mesthoop, aldus hoofdpersoon David Spandau, en de filmindustrie is nog een paar graadjes erger. De wereld van glitter en glamour wordt in stand gehouden door verslaving, meganarcisme, seks en moord.

Spandau, die een Armani-pak en cowboylaarzen draagt, op Robert Mitchum lijkt en praat als Humphrey Bogart die Philip Marlowe vertolkt, is een voormalige stuntman, die na een carrière vol kwetsuren nu als privédetective zijn kostje verdient. Hij moet de acteur Bobby Dyes bijstaan, die wordt afgeperst door een producer, die per se wil dat de filmster in zijn volgende productie gaat spelen. En deze producer gaat over lijken.

Loser's Town is een fraai verwoord avontuur geworden, dat op driekwart een beetje tempo verliest, maar godzijdank knap eindigt met een knetterende finale. Sterk zijn de razend rappe dialogen - Depp steekt hier onze Peter de Zwaan naar de kroon - en de personages die je nog lang bijblijven. Zoals de roodharige Ierse kabouter Terry, hulpje van Spandau en in het bezit van formidabele vecht- en sekstechnieken. En de bij voorbaat kansloze crimineel Potts, uitzendkracht voor de echte slechterik, die kennis krijgt aan een onschuldige muzieklerares en daar het hele boek niet over uit kan.

Volgens de laatste berichten zouden 'Hollywood-bazen' deze donkere, cynische thriller van Depp inmiddels doorpluizen om te zien of het voor verfilming geschikt is. De rechten zijn nog niet verkocht.

Maar David Spandau mag blijven.

Daniel Depp - Loser's Town. Vertaling: Fanneke Cnossen. Uitgeverij Mynx, 300 pag.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Zo heel af en toe ben ik het niet met je eens, Peter. Dat zal je verder jeuken. En gelijk heb je. Maar aan dit wanprodukt vier sterren toekennen... oef...
Ik krijg dit boek zelfs niet uitgelezen. Of zou ik dan toch in die verwarrende penopauze zitten???