04 juni 2009

Klinkende namen (nieuws, 2009)

SUMMERCRIME-FEEST AAN HET EINDE VAN DE ZOMER

Op vrijdag 28 augustus, als de zomer nog maar een kleine vier weken te gaan heeft, wordt op een Nederlands strand een feest georganiseerd ter ere van de verhalenbundel 'Summercrime'. Er zijn optredens van auteurs, er is eten, muziek en de première van een film die vanaf 3 september in de bioscoop is te zien: 'Una Siciliana Ribelle'. De film gaat over het tragische leven van de 17-jarige Rita Atria. Zij besloot na de moord door de Cosa Nostra op haar vader en broer samen te gaan werken met justitie. Zij wordt door haar moeder, haar vriend en de inwoners van het dorp verstoten en pleegt in 1992 in Rome zelfmoord.

De verhalenbundel zelf laat niet zo lang op zich wachten. Sterker nog, 'Summercrime' ligt vanaf zaterdag 6 juni in de winkel. Samensteller Simon de Waal vertelt in het voorwoord dat hij een aantal van 'de beste schrijvers van Nederland en Vlaanderen' vroeg om op basis van een fragment - op een weg in de duinen staat een auto geparkeerd, de motor is nog warm, de wagen is niet afgesloten, er is geen spoor van de inzittende(n) - een misdaadverhaal te schrijven. De Waal: ,,Iedereen reageerde enthousiast.''

Over De Waals keuze voor de 'beste schrijvers' zou je nog wel een discussie kunnen beginnen. Want waarom geen verhaal van Jac. Toes, Felix Thijssen, Gouden Stropper Marion Pauw of Pieter Aspe in de bundel, maar wel van de (betrekkelijke) nieuwelingen Kortsmit & Lotz, Eva Noorlander, Patricia van Mierlo en Annet de Jong? Toegegeven, De Waal heeft voor de rest wél klinkende namen aan zich gebonden: Charles den Tex, Tomas Ross, Saskia Noort, Bob Mendes, Loes den Hollander, Bavo Dhooge, Luc Deflo, Patrick de Bruyn, Ton Theunis en Esther Verhoef. Zelf levert de Amsterdamse rechercheur en 'Pentito'-auteur ook een bijdrage aan de bundel.

Vijftien verhalen dus van 'gearriveerde' schrijvers. Het zestiende verhaal is geschreven door de winnaar van de 'Summercrime'-wedstrijd. Wie dat is, wordt zaterdag 6 juni bekendgemaakt. In een persbericht van uitgeverij Lebowski werd alvast onthuld dat het om een schrijfster gaat...

3 opmerkingen:

Jac. Toes zei

Beste Peter, eerlijk is eerlijk: Simon de Waal heeft mij gevraagd om mee te doen met Summercrime. Helaas heb ik moeten weigeren: had toen simpelweg geen tijd vanwege deadline volgende Duits-Nederlandse misdaadroman Het Leugenarchief, de zetproeven van Blind Zicht en scenario van Fotofinish dat een vierdelige tv-serie gaat worden. Heb wel met Simon afgesproken dat ik volgend jaar meedoe. Groet van Jac. Toes (ja die met glimmende schedel, die bij mijn kapper Coupe Vlucht Voorwaarts heet)

Simon zei

Dag Peter!

Fijn dat Jac even het voortouw nam. Er zijn inderdaad zowel in Nederland als in Vlaanderen meer schrijvers gevraagd (ik zal geen namen noemen, maar jij hebt er een paar genoemd), maar niet iedereen had tijd. Het zij zo. We hebben toch, zoals je al opmerkte, zeer klinkende namen!

En ik ben ontzettend blij met alle schrijvers - wat een pracht verhalen zijn het geworden!! Ontroerend, verrassend, spannend!! Ook onze winnaar / winnares is een absolute aanwinst voor het genre.

Let maar op!

Simon

Remko Meddeler zei

Heerlijk dat er weer een bundel met korte, spannende verhalen komt. Goed initiatief, Simon. Om een of andere duistere reden zijn ze in Nederland niet populair en (dus) verschijnt er maar weinig. Deze belandt zeker op mijn nachtkastje (of in de vakantiekoffer)!