04 juni 2009

Vanachter de schrijftafel (nieuws, 2009)

VLAAMSE MISDAADAUTEURS MAKEN ER EEN SPANNEND DAGJE VAN

Nederland heeft met de Power of Plots zijn eigen Avond van het Spannende Boek, in Vlaanderen pakken ze het nog grootser aan. Daar is zondag 21 juni gereserveerd voor De Dag van de Misdaad.

De Dag van de Misdaad wordt een jaarlijks festival waarop het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs zijn auteurs vanachter hun schrijftafel vandaan sleurt en hen uitdaagt om zich op een originele manier aan de lezer te presenteren. Liefhebbers van het thrillergenre kunnen op de eerste Dag van de Misdaad ontdekken hoeveel misdaadauteurs Vlaanderen rijk is en hoe gevarieerd hun oeuvre is.

De Dag van de misdaad speelt zich af in Antwerpen op acht als spannend gekwalificeerde locaties, waar 24 misdaadauteurs van zich doen spreken. Zo leidt tv-presentator Kurt Van Eeghem een dubbelgesprek tussen Stan Lauryssens en Toni Coppers over misdaad in de kunst, fictie of werkelijkheid. De Stropgenomineerden van dit jaar en van 2007, te weten Bavo Dhooghe en Rudy Soetewey, treden op met een muziekbandje. Julie O' Yang illustreert een fragment uit haar debuutroman met een theeceremonie. Patrick Bernauw zet een wandelzoektocht op (waaraan je kan deelnemen tot 15 augustus).

Katrien Ryserhove speelt ondertussen een theatermonoloog naar een psychologisch misdaadverhaal van haar hand. De Brusselse commissaris Christian De Coninck serveert naar wordt aangenomen sappige anekdotes uit zijn carrière en vertelt hoe hij die verwerkt in fictie. Bavo Dhooge runt ook nog een bioscoop en illustreert tussen de films door de filmische achtergrond van thrillers. Piet Teigeler presenteert werken uit zijn omvangrijke oeuvre. Mieke de Loof laat zich interviewen door haar eigen man en Jos Pierreux leest voor uit zijn romans. Jan Lampo vertelt verhalen over afschuwelijke moorden uit de 18e en 19e eeuw. En Esther en Berry Verhoef leggen in het AMVC-Letterenhuis uit hoe een thriller tot stand komt.

Op de site http://dagvandemisdaad.be is informatie te vinden over kaartverkoop en aanvangstijden.

Geen opmerkingen: