25 juni 2009

Top Honderd (nieuws, 2009)

STROPWINNAARS WEINIG SUCCESVOL IN BESTSELLERLIJST

Winnaars van de Gouden Strop zijn weinig succesvol als het om verkoop van hun winnende boek gaat. Slechts drie laureaten van deze thrillerprijs staan in de Top Honderd die De Spanningsblog dinsdag 30 juni publiceert. Het gaat om Charles den Tex ('CEL'), Marion Pauw (de winnaar van 2009 met 'Daglicht') en Tomas Ross ('De zesde mei'). Johanna Spaey, winnares in 2005 met 'Dood van een soldaat', staat nog lager.

De drie staan niet hoog in de ranglijst die is gebaseerd op de Bestseller 60 van de afgelopen jaren. Den Tex belandt op plaats 70, Pauw staat op 77 en Ross, die onlangs opnieuw afschaffing van de Gouden Strop bepleitte, moet het doen met plek 95. Roel Janssen - winnaar in 2007 - valt met zijn 'De tiende vrouw' buiten de top honderd. Hij staat op 132.

De rangschikking is niet gebaseerd op aantallen verkochte boeken. De Top Honderd is samengesteld op posities van de schrijvers en hun boeken in de Bestseller 60 en de duur van hun verblijf in deze lijst. De lijst bestrijkt de periode van begin februari 2003 - toen de Stichting CPNB begon met publicatie van de Bestseller 60 op internet - tot en met woensdag 24 juni 2009. De Spanningsblog wil elk jaar aan het eind van Juni - Maand van het Spannende Boek zo'n overzicht publiceren.
Uit de Top Honderd blijkt verder dat het supertrio van uitgeverij Anthos, Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt, het heel goed doet. Maar ook Baantjer, Dan Brown, Nicci French, Karin Slaughter en John Grisham scoren naar behoren.

Geen opmerkingen: