03 juni 2009

Man en paard (nieuws, 2009)

WIE ER NIET WAS...

En het was voorspelbaar warm, klef en broeierig, dinsdag in de Melkweg in Amsterdam waar met de Power of Plots de officiële aftrap werd gegeven voor Juni - Maand van het Spannende Boek. En het leek ook drukker dan de eerste twee edities van dit boekenfeest. Het werd een verbroederend samenzijn van massa's klotsende oksels, die extra vocht genereerden door de van CPNB-wege verstrekte shawls. En het zweet liep niet alleen in de Björn Borgs van recensenten die door nijdige uitgevers werden toegesist: 'Je hebt twee sterren te weinig gegeven'.

Uitgevers, ze waren er. Maar gelukkig ook lezers. En die kwamen voor de schrijvers. Ze liepen zo maar in het wild rond.

Vanuit een ooghoek gespot, een wrijfje gegeven, de handen geschud, tegen het lijf gelopen, op de schouder geslagen of met de nek aangekeken: de redactie van De Spanningsblog signaleerde vele van de rond de zestig auteurs. De vier gestropte genomineerden en de winnares natuurlijk. Maar ook de koninklijk onderscheiden Appie Baantjer, zijn partner in crime Simon de Waal, Elle van Rijn, Peter de Zwaan ('Ik moet weer vroeg op Enschede aan'), Marelle Boersma, Simone van der Vlugt en haar Vingerafdruk, John 'de schrik van Barendrecht' Brosens, de koningin van het bal Esther Verhoef en haar plotdenker Berry, Ina Bouman, Elisabeth Mollema, Loes den Hollander, de glimmende schedel van Jac. Toes, Roel Janssen, Charles den Tex, Daniëlle 'ik ben een blij ei' Hermans, Willem Asman, Simon Beckett en Tomas Ross.

En volgens de gastenlijst van de CPNB hadden we onder anderen ook nog Tineke Beishuizen, Lieneke Dijkzeul, Annet de Jong, Elvin Post, Matthias Rozemond (die was er zelfs twee keer, volgens de lijst), Ton Theunis en bankier-schrijver Gregor Vincent kunnen 'scoren'. Als we maar hadden opgelet.

Er was één opvallende afwezige. Haar fans zochten vertwijfeld in het rond. Een auteur die de CPNB-lijst van de zestig bestverkochte thrillers van het afgelopen seizoen aanvoert, die haar boek niet wilde inzenden voor de Gouden Strop, maar wel genomineerd was voor de Zilveren Vingerafdruk. En die was niet op de Power of Plots? Te druk met een verbouwing wellicht? Nee, Saskia Noort verbleef in de villa met zwembad en schildersezel van Rik Felderhof...

Tja, soms moet je prioriteiten stellen.

Geen opmerkingen: