26 september 2008

Ann Cleeves - Witte nachten (2008)

Misdaad op de Shetlands
(Door Fred Monsma)

Hoewel Ann Cleeves al sinds 1983 thrillers en detectives schrijft, zullen weinig liefhebbers van het genre haar kennen. Immers, pas in 2007 zag uitgeverij Bruna er heil in om Raven Black - hier ietwat voorspelbaar Ravenzwart getiteld - in vertaling uit te brengen. Niet zo gek, het misdaadverhaal was in Engeland immers bekroond met een prijs: de Duncan Lawrie Dagger Award.

Nu is er een tweede Cleeves, Witte nachten (oorspronkelijk White Nights!). Een psychologische thriller waarin Cleeves heel langzaam maar uiteindelijk puntgaaf uit de doeken doet hoe het zit met de doden die er vallen, al zijn gevallen en nog gaan vallen na de vondst van een man die zich heeft verhangen in een schuur. De misdaad op de Shetlandeilanden, waar ook deze tweede vertaalde 'Cleeves' speelt, is kleinschalig. En ook heel plaatselijk.

Cleeves' hoofdrolspeler, inspecteur Jimmy Perez, is diep geworteld in de gemeenschap en krijgt dan ook prompt hulp vanuit Inverness om de geheimzinnige moord - want dat het blijkt het te zijn, geen zelfmoord of ongeluk - op te lossen. Fraai is de wijze waarop Ann Cleeves de verhoudingen in het plaatsje schetst, de vele personages introduceert en laat zien hoe alles in elkaar grijpt. De moordzaak blijkt een verband te hebben met onverklaarbare gebeurtenissen uit het verleden.

Witte nachten van Ann Cleeves is een mooi voorbeeld van een psychologisch getint misdaadverhaal, dat subtiel verteld wordt, waar het allemaal heel traag lijkt te verlopen - gelukkig maar - en het bloed niet van de pagina's spat. Maar des te onthutsender is de ontknoping. Wie meer Cleeves wil lezen, tot nu toe heeft de in North Devon opgegroeide Cleeves, dochter van een leraar, achttien titels op haar naam staan.

Ann Cleeves - Witte nachten, vertaling Jan Mellema. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: