07 september 2008

Bies van Ede - Doodstil (2008)

Vlees, vampiers en moord
(Door Mieske van Eck)

Misdaad op het van God en alleman verlaten Groningse platteland. Even bizar als aards en met kennelijk duivels plezier beschrijft Bies van Ede in Doodstil de helletocht van zijn merkwaardige held Vincent Koning. Deze oud-rechercheur lijdt aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob door het eten van een verkeerde hamburger.

Met voortdurend zijn eigen dood voor ogen heeft Koning een eigen normbesef ontwikkeld, dat zich weinig stoort aan gevoelens van anderen. Zijn dagen slijt hij grotendeels in de kroeg. Alleen voor zijn vriendin Karina heeft hij nog wat zachtere gevoelens over, al kan hij zich ook in deze relatie maar moeilijk geven.

Als Koning lucht krijgt van illegale vleespraktijken werkt hij zich achter elkaar in de nesten. Hij reageert er gelaten op, tot Karina verdwijnt. Dan begint een verbeten jacht op zijn ongrijpbare tegenstanders, die hem naar het onbehaaglijke plaatsje Doodstil voert, waar een rare hardrockband alles doet wat God verboden heeft, en een boerin van Poolse herkomst zich duidelijk zorgen maakt over vee en vampiers. Ook maakt Koning er kennis met een drankzuchtige, atheïstische priester, die desondanks met twee benen stevig in de Groningse klei blijkt te staan.

Van Ede (Kinderkwelder, 1957) schreef meer dan honderd jeugdboeken en verscheidene musicals, hoorspelen, tv-scenario's, poëzie en novelles. Daarnaast is hij zanger en tekstschrijver van de band Het Ampzing Genootschap. Voor Doodstil schreef hij het gelijknamige nummer dat wordt gespeeld door de band Tranendal en te horen is op de website www.doodstil-hetboek.nl.

In Doodstil mengt Van Ede fantasie en werkelijkheid op weergaloze en humoristische wijze. Hij trekt een spoor van dood en verderf en stevent af op een onafwendbaar luguber einde. Van Ede is er in geslaagd het vaak wat stoffige genre van de polderthriller nieuwe inhoud te geven.

Bies van Ede – Doodstil, Uitgeverij TM Trademark, 256 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: