14 september 2008

Siska Mulder - Doof (2008)

Een rat in de Snoek
(Door Peter Kuijt)

Er zijn mensen – mannen vooral – die bijna vergroeid lijken met hun Blackberry. Terwijl jij met overtuigende argumenten betoogt dat een eventuele opslag gerechtvaardigd is of over een sterfgeval in de familie uitweidt, staat de Blackberryman ongegeneerd te sms'en, een e-mail op te halen of het wolkendek op buienradar.nl te bestuderen. Ondertussen zegt hij op strategische momenten 'mmm, mmm' of 'o, ja?' om de indruk te wekken dat hij naar je luistert.

Oscar Stellendam, de hoofdpersoon in Doof, de eerste thriller van Siska Mulder (1971), is ook zo'n type. Hij draagt zelfs de Blackberry mee in zijn badjas.

Maar Oscar Stellendam is dan ook een man van de wereld. Een in een Citroën DS rondrijdende tv-presentator à la Beau van Erven Dorens die de mensen thuis vermoeit met belangrijk nieuws uit de showbiz. De kijkers waarderen hem gemiddeld met een niet onverdienstelijke 7,7.

Hij krijgt de kans om uit te groeien tot een soort Matthijs van Nieuwkerk als hem het voorstel wordt gedaan om de live talkshow 'Oscar' te gaan leiden. Een aanbod dat hij met beide handen aangrijpt, want zo kan hij hét trauma in zijn leven proberen te vergeten: de dramatische dood van zijn zoontje Jimmy. Zijn vrouw Stella, op haar twintigste doof geworden als gevolg van een hersenvliesontsteking, doet er echter alles aan om de herinnering aan Jimmy levend te houden.

Dat de moderne techniek behalve zegeningen ook nadelen kent, merkt Oscar als zijn Blackberry ook nare sms'jes begint door te geven. Met berichten in de trant van 'Ik krijg je nog wel' en 'Is je vrouw ook doof in bed?'. En het blijft niet bij de oprispingen van die vervelende Blackberry. Op een gegeven moment vindt Oscar zelfs een dode rat in het dashboardkastje van zijn 'Snoek'.

Onze tv-presentator heeft een stalker op zijn dak die z'n vak verstaat. De bedreigingen aan zijn adres worden zelfs zo serieus, dat Oscar voor zijn leven moet vrezen. De stalker lijkt alles van Oscar te weten, terwijl de presentator in het ongewisse blijft over de belager. Is het Felix, zijn beste vriend en presentator van een minder bekeken programma? Of is het de nymfomane eindredacteur van zijn show? Is het Frits, de klusjesman die het souterrain van zijn vrijstaande villa verbouwt? Of is het Johan, de fanatieke fan?

Columniste en journaliste Siska Mulder, een van de 'leading ladies' van het gezelschap Writers on Heels, schreef eerder de roman Zus. Maar ook met een thriller blijkt ze heel goed uit de voeten te kunnen. Dialogen lopen goed, personages zijn geraffineerd uitgewerkt en de finale is meer dan verrassend. Het soepel geschreven Doof kenmerkt zich bovendien door de broeierige sfeer van het onafwendbare naderende onheil waar het schrijversechtpaar Nicci French het patent op leek te hebben. Laat de conclusie luid en duidelijk zijn: Doof is een knappe thriller.

Siska Mulder - Doof. Uitgeverij Arena, 318 pag.

Geen opmerkingen: