01 september 2008

Dat zoeken we op... (nieuws, 2008)

EEN GIGANTISCHE DATABASE

Thrillerschrijver en -criticus Theo Capel gaf in de jaren tachtig het tijdschrift 'Thrillers & Detectives' uit. Tussen 1981 en 1988 zijn er 36 nummers verschenen van het magazine. Thrillerarcheologen die deze tijdschriften tot zich willen nemen, kunnen sinds kort terecht op de gigantische thrillerdatabase van Hagenaar Walter Kosters. Daar zijn de verschillende nummers in pdf-bestand te lezen, met onder andere forse artikelen over Len Deighton, Patricia Wentworth, René Appel en zijn debuut (1985) en een fotoserie van Steye Raviez van schrijvers met hun lievelingsboek.

Maar de niet-commerciële database van Kosters biedt nog veel meer. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby'', zei Kosters eerder in een interview op Misdaadromans.nl. Opgenomen zijn onder anderen alle auteurs die ooit hun naam in een van de lijsten van Vrij Nederland vermeld zagen. In totaal staan ruim 12.000 titels vermeld, van bij elkaar 3000 verschillende auteurs. Daarnaast zijn toegevoegd zo'n 1400 nooit in VN vermelde schrijvers, onder wie Friedrich Dürrenmatt, Umberto Eco, Ivans, William Somerset Maugham, Daphne du Maurier en Ted Viking. Ook zijn circa 1500 boekverfilmingen vermeld, met een link naar de Internet Movie Database.

Van Nederlandse auteurs zijn alle bekende titels opgenomen, ook als de auteurs of titels in kwestie VN nooit gehaald hebben; in totaal ruim 3000 titels — en ongeveer 500 Belgische boeken. Ook zijn aangegeven de Dagger Awards, de Edgar Allan Poe Award, de Gouden Stroppen, Poirotprijzen, Schaduwprijzen en Diamanten Kogels.

Geen opmerkingen: