18 september 2008

Kogel voor rechercheur (nieuws, 2008)

VLAAMSE THRILLERPRIJS VOOR SIMON DE WAAL

De Amsterdamse rechercheur en scenarioschrijver Simon de Waal heeft donderdagavond 18 september De Diamanten Kogel 2008 gewonnen met zijn thriller 'Pentito'. De Waal was met deze thriller ook al op de shortlist van de Gouden Strop 2008 beland.

Voor de Vlaamse thrillerprijs waren zes Nederlandse auteurs genomineerd. Naast De Waal waren dat Escober, Charles den Tex, Felix Thijssen, Aad van den Heuvel en debutante Patricia van Mierlo.

De Waal kreeg de prijs uitgereikt in het Provinciehuis te Antwerpen. Hij ontving uit handen van gouverneur Cathy Berx een trofee, een zilveren boksbeugel van 500 gram met 4 diamanten van 0.35ct elk, gemaakt door de beeldend kunstenaar Wim Delvoye. De Diamanten Kogel is een initiatief van het GVM (het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, www.misdaadauteurs.be).

Van de nu bekroonde rechercheur staat nog meer werk op stapel. Deze week werd bekend dat hij in samenwerking met Appie Baantjer een boek zal schrijven. Deze 'Baantjer & De Waal' zal in het voorjaar van 2009 verschijnen bij Uitgeverij Lebowski. Baantjer, die in oktober zijn zeventigste en laatste De Cock-avontuur publiceert, en De Waal kennen elkaar al 25 jaar: als rechercheurs bij de Amsterdamse politie en omdat De Waal vaste scriptschrijver van Baantjer als televisieserie is.

Komende zomer ziet ook een ander initiatief van De Waal het licht: 'Summercrime', een bundel met verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs, die allen een door De Waal bedachte openingsscène zullen uitwerken. De publicatie van 'Summercrime' zal worden gecombineerd met een avond aan zee Рin Bloemendaal en Knokke Рvoor lezers, waar auteurs zullen voordragen en een film zal worden vertoond.

Geen opmerkingen: