09 september 2008

Gesneuvelde namen (nieuws, 2008)

THRILLERAUTEUR HAALT SHORTLIST BOOKER NIET

Het was al - voor critici - een verrassing dat hij de dertien titels tellende longlist van de Man Booker Prize haalde, een grotere verrassing voor de jonge Britse scenarioschrijver Tom Rob Smith zit er niet in. Zijn thrillerdebuut 'Child 44' komt niet voor op de shortlist van zes titels die de organisatie van de belangrijkste commerciële literatuurprijs vna het Engelse taalgebied vandaag bekendmaakte. 'Child 44' is een thriller over een seriemoordenaar die actief is tijdens de laatste jaren van Stalins regime in de Sovjet-Unie. Het boek was door de wedkantoren als derde favoriet geplaatst om de prijs te winnen.

Naast die van Tom Rob Smith zijn er nog grotere namen gesneuveld: de oud-winnaars Salman Rushdie en John Berger prijken evenmin op de shortlist. Bij de zes kandidaten zit maar één schrijver die in eerdere jaren genomineerd was: Sebastian Barry. Slechts één vrouw haalde de shortlist: Linda Grant.

Verder bevinden zich twee debutanten onder de laatste zes. Het zijn Steve
Toltz
, de Australiër wiens eersteling 'Een fractie van het geheel' in november in vertaling in Nederland verschijnt, en Aravind Adiga, die debuteert met 'The White Tiger'.

De shortlist:
Aravind Adgia - The White Tiger
Sebastian Barry - The Secret Scripture
Amitav Ghosh - Sea of Puppies
Linda Grant - The Clothes on their Backs
Philip Hensher - The Northern Clemency
Steve Toltz - A Fraction of the Whole

De uiteindelijke prijswinnaar die 50.000 Britse ponden (ruim 58.000 euro) mee naar huis mag nemen, wordt op 14 oktober bekendgemaakt.

Geen opmerkingen: