19 september 2008

John le Carré - Aangeschoten wild (2008)

Sublieme spionagethriller
(Door Fred Monsma)

Op het moment dat er een einde kwam aan de Koude Oorlog, leek het logisch dat de spionagethriller passé zou zijn. Het oeuvre van John le Carré op dat terrein is indrukwekkend. Moeiteloos schakelde hij over naar de politieke thriller. Maar het spionnenwerk heeft hij nooit helemaal kunnen loslaten. Hoe subliem hij daarin was – en nog is – bewijst zijn 21ste boek: Aangeschoten wild.

Het boek oogt aanvankelijk als het verhaal van een uitgehongerde Tsjetsjeense asielzoeker, Issa geheten. In het holst van de nacht is deze de Noord-Duitse havenstad Hamburg binnengesmokkeld. Maar wat zijn Issa's bedoelingen? Heeft hij een (islamitische) missie?

Razendknap schetst Le Carré de omgeving waarin Issa terechtkomt en hij zet prachtige personages neer met wie Issa te maken krijgt. Zo is daar de uit Wenen afkomstige bankier met Schotse wortels, Tommy Brue, die vanwege een geheimzinnige rekening bij zijn bank Issa aan kapitaal kan, mag en wil helpen. Noblesse oblige. Ook is er een jonge, idealistische advocate Annabel Richter genaamd die de schone taak heeft Issa bij te staan bij zijn juridische problemen. Alle drie raken ze – tegen wil en dank – hopeloos verstrikt in een geheimzinnig spelletje dat de autoriteiten met hen spelen, in het bijzonder de geheime diensten, die zich afvragen wat voor snode plannetjes Issa smeedt.

Issa, Tommy & Annabel zijn een speelbal in hun handen. Meedogenloos worden ze gebruikt en vooral misbruikt zodat de overheden – Amerikaans, Duits en Engels – allerlei vreselijke zaken kunnen voorkomen waarvoor ze vrezen indien Issa aan zijn 'erfenis' komt.

Indrukwekkend is de wijze waarop Le Carré het spel schildert dat de hoogmogenden met het trio spelen. Duidelijk makend dat er in de moderne wereld niets is veranderd of ooit zal veranderen. Wie aan het langste einde trekt, lijkt even ongewis maar eigenlijk loopt het in Aangeschoten wild precies zo af als je had kunnen weten bij het begin.

John le Carré – Aangeschoten wild. Vertaling: Rob van Moppes. Uitgeverij Sijthoff, 352 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: