01 september 2008

Wordt verwacht 66 (nieuws, 2008)

VAN SCHEEPSBOUWERS EN COSTA KILLERS

Jacob Vis is dé pleitbezorger voor de Nederlandse thriller. Niets is hem te dol om het spannende boek van vaderlandse bodem te promoten. Maar Vis is ook een meer dan verdienstelijk auteur van thrillers. Een nieuwe 'Vis' is altijd iets om naar uit te kijken.

In december 2008 verschijnt bij uitgeverij Ellesy 'De scheepsbouwer'. En ook in deze thriller van Vis moet de bekende commissaris Ben van Arkel het nodige nuttige werk verrichten.

De titel verwijst naar scheepsbouwer Paul Kops. Op de drempel van de dood overziet hij zijn leven: zijn jeugd, zijn beide huwelijken, de relatie met zijn dochter Barbara, zijn werf en de samenwerking met voorman Take Post. Op de dag van zijn dood verdwijnen Joanna, Pauls veel jongere tweede vrouw en zijn pleegzoon Peter. Ze hebben een gepassioneerde verhouding die het stadium van publiek geheim allang voorbij is. Hoewel het tweetal spoorloos blijft en dus elders in leven kan zijn, wordt Take Post gearresteerd voor dubbele moord. Commissaris Ben van Arkel onderzoekt wat er met Joanna en Peter is gebeurd.

Jacob Vis (1940) werkte vanaf 1962 voor Staatsbosbeheer, onderbroken door een opleiding van twee jaar op het gebied van de bosbouw. Dertig jaar was hij districtshoofd van de Flevopolder. Vier van zijn titels werden genomineerd voor de Gouden Strop. Vaak terugkerende hoofdpersoon is Ben van Arkel van de politie IJsselmonde.

TWINTIG JAAR

Van Pim Faber, eindredacteur bij het tv-programma TROS Vermist, wordt gezegd dat hij doorgaans niet over één nacht ijs gaat. Dat geldt zeker voor zijn debuutthriller 'Costa killer', die in november 2008 in de winkels moet liggen. Daar heeft Faber maar liefst twintig jaar over gedaan.

In 'Costa killer' draait het om een seriemoordenaar die in één van de heetste zomers van de eeuw zijn slag slaat langs de Hollandse kust. Zijn prooien zijn jonge blonde vrouwen. Het politieonderzoek rammelt aan alle kanten,de samenwerking tussen de korpsen is een fiasco, de pers schreeuwt moord en brand en politici en advocaten roeren zich. De chaos is compleet.

Onwetend van de terreur waaronder Nederland gebukt gaat, probeert de Rotterdamse particulier rechercheur P.B. Lebandowski de moord op een bevriende Belgische heler op te lossen. Het spoor leidt via Antwerpen naar een levensgevaarlijke psychopaat die als huurling in Afrika diverse moordtechnieken heeft geleerd en verfijnd. Lebandowski denkt een spoor van hem te vinden in Marseille waar hem duidelijk wordt dat hij geen jager meer is maar prooi.

Faber deed uitgebreid research voor zijn boek. Hij was betrokken bij politieonderzoeken, interviewde moordenaars, profilers en een privédetective uit Texas bracht hem in contact met de FBI. Uitermate inspirerend waren zijn reizen naar Afrika. Pim ontsnapte aan een confrontatie met drugsdealers in Kaapstad, kreeg het aan de stok met Masaïkrijgers en werd gearresteerd in Kameroen.

Andere nieuwe titels:

John Brosens - 'Het spoor van de Pandora' (oktober 2008)
Gerard Nanne - 'Het stille kwaad' (november 2008)

Geen opmerkingen: