20 september 2008

James Crumley (1939-2008)

'BASTAARDKIND VAN RAYMOND CHANDLER' OVERLEDEN

James Crumley, een invloedrijke Amerikaanse misdaadschrijver van een aantal hardboiled detectives, is woensdag 17 september overleden. Hij is 68 jaar geworden. Hij sukkelde al langere tijd met zijn gezondheid en stierf in een ziekenhuis in Missoula, Montana, onder andere aan een longaandoening en slecht functionerende nieren, aldus zijn - vijfde - vrouw, auteur Martha Elizabeth. Crumley had vijf kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

James Arthur Crumley werd 12 oktober 1939 geboren in Three Rivers, Texas. De auteur, die zichzelf een 'bastaardkind van Raymond Chandler' noemde, schreef acht stevige misdaadromans, waarin twee 'private eyes', C.W. Sughrue en Milo Milodragovitch, de hoofdrollen vertolkten. Crumleys laatste thriller, 'The Right Madness', verscheen in 2005. Voor 'The Mexican Tree Duck' uit 1993 ontving hij de Dashiel Hammett Award.

Zijn boeken speelden zich niet af in de getto's van Los Angeles, maar in het bergachtige noordwesten van de Verenigde Staten. De twee 'private eyes' waren echte rouwdouwers. Maar Crumley zei ooit dat ze makkelijk uit elkaar te houden waren. ,,Milo's eerste impuls is om jou te helpen, Sughrue zal je meteen in de voet schieten.'' De thriller The Last Good Kiss uit 1978, waarin Sughrue figureert, wordt door velen als Crumleys meesterwerk beschouwd.

,,In mijn boeken wordt niet altijd het recht gediend'', zei Crumley enkele jaren geleden in een interview. ,,Soms winnen de 'bad guys'. Net als in het echte leven.''

Zijn cynische thrillers verhaalden over het kwaad dat mannen en vrouwen kunnen aanrichten en over de persoonlijke en politieke hebzucht die achter hun daden schuilgaat. ,,Hebzucht is een krachtige zonde'', aldus Crumley.

Crumley was geen bestsellerauteur, maar had toch veel fans buiten de Verenigde Staten. ,,Ik verdiende meer met mijn boeken in Frankrijk en Japan dan in mijn eigen land'', zei hij ooit.

(Bron: MercuryNews.com, Dallasnews.com)

Geen opmerkingen: