HET MYSTERIE VAN DER G.
Zesenhalf jaar na de gewelddadige dood van Pim Fortuyn verschijnt woensdag 24 september het eerste boek over zijn moordenaar, Volkert van der G. Voor zijn studie naar de motieven van Volkert van der G. heeft de schrijver, journalist Johan Faber (1970), zich laten inspireren door 'Oswald's Tale: An American Mystery', het boek van Norman Mailer over Lee Harvey Oswald, de moordenaar van John F. Kennedy. Net als Mailer beschrijft Faber zijn hoofdpersoon als romanpersonage, maar baseert hij zich op feitenonderzoek.
Volgens uitgeverij Nijgh & Van Ditmar staan nog nooit eerder gepubliceerde details in 'Wat bezielde Volkert van der G.?'. Van der G., die een paar uur voor de moord op Fortuyn nog een bezwaarschrift op de post deed, blijkt niet de amorfe, kleurloze bureauactivist te zijn die met zijn Vereniging Milieu-Offensief uitsluitend via juridische procedures zijn gelijk probeerde te halen. Dat beeld is vooral tijdens het proces ontstaan. Het Openbaar Ministerie slaagde er immers niet in bewijs te vinden voor illegale activiteiten, die de theorie konden ondersteunen dat Van der G.'s motief te maken had met zijn achtergrond als radicaal dierenactivist.
Faber ontdekte echter dat Volkert van der G. eind jaren tachtig, begin jaren negentig betrokken was bij illegale bevrijdingsacties van het Dierenbevrijdingsfront (DBF). De manier waarop Van der G. te werk ging bij de moord op het Mediapark en zijn vluchtpoging, 'hit and run', vertoont opvallende overeenkomsten met de manier waarop het DBF opereert.
Johan Faber schreef eerder 'Het mysterie Marco' (2004), 'San Marco' (2006) en 'Alpe d'Huez' (2007).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten