07 september 2008

Met eenparige stemmen (nieuws, 2008)

NEDERLANDSE AUTEUR WINT VLAAMSE THRILLERPRIJS

Mooi onderwerp voor een discussie onder thrillerfans aan de borreltafel: zijn de Vlaamse misdaadauteurs ineens zo veel slechter geworden of hun Nederlandse vakgenoten zo veel beter? De aanleiding is even mooi: de bekendmaking van de zes genomineerden voor De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Waren er voor de Gouden Strop 2008 al uitsluitend Nederlandse auteurs en een Nederlands-Duits duo (Jac. Toes en Thomas Hoeps) genomineerd, De Diamanten Kogel pakt het allemaal nóg een tikje Hollandser aan. Geen enkele Vlaamse auteur kon de jury zo bekoren dat hij of zij tot het rijtje van de laatste zes kanshebbers mocht toetreden. Zelfs het werk van een debutante - Patricia van Mierlo - werd beter bevonden dan de boeken van haar Vlaamse collega's. Was de invloed van de enige twee Nederlandse juryleden - Jos van Cann en Ineke van den Bergen - zo groot?

Hoe het ook zij: 'met eenparige stemmen' is de jury tot de volgende zes nominaties gekomen:

- Escober - Ongenade
- Aad van den Heuvel - De oorlogsverslaggever
- Patricia van Mierlo - De namen van Maria
- Charles den Tex - Cel
- Felix Thijssen - De blauwe nacht
- Simon de Waal - Pentito

De prijs wordt op donderdagavond 18 september uitgereikt in het Provinciehuis te Antwerpen. De bekroonde schrijver ontvangt een trofee, een zilveren boksbeugel van 500 gram met 4 diamanten van 0.35ct elk, gemaakt door de beeldend kunstenaar Wim Delvoye. De Diamanten Kogel is een initiatief van het GVM (het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, www.misdaadauteurs.be).

Geen opmerkingen: