07 september 2008

Eretitel (nieuws, 2008)

SIMONE VAN DER VLUGT GENOMINEERD VOOR PUBLIEKSPRIJS

Voor De Diamanten Kogel komt zij niet meer in aanmerking, maar Simone van der Vlugt is met haar thriller 'Blauw water' wel voor een andere onderscheiding genomineerd: de NS Publieksprijs 2008. Van der Vlugt moet het opnemen tegen vijf andere auteurs: Kader Abdolah, Arthur Japin, Pim van Lommel, Maria Mosterd en Leon de Winter. De genomineerden zijn vandaag bekendgemaakt tijdens Manuscripta in Amsterdam, de opening van het boekenseizoen.

De genres van de genomineerde boeken lopen flink uiteen, van De Boodschapper en de Koran van Abdolah tot het autobiografische relaas over het leven onder de invloed van een loverboy ('Echte Mannen Eten Geen Kaas') van Mosterd. Japin strijdt om de prijs met zijn roman De Overgave en De Winter met 'Het Recht op Terugkeer'. Pim van Lommel dingt mee met de populair-wetenschappelijke bestseller 'Eindeloos Bewustzijn' over bijna-dood ervaringen.

Het publiek kan tot en met 23 oktober via internet stemmen op een van de zes titels. Daarnaast bepaalt een kernjury van driehonderd boekenliefhebbers de winnaar, die op 28 oktober bekend wordt gemaakt. De kernjury is een 'veiligheidscordon' om te voorkomen dat websites als GeenStijl de internetstemming frustreren, zei CPNB-directeur Henk Kraima. ,,We willen voorkomen dat Jip en Janneke opeens het Boek van het Jaar wordt. We willen het wel serieus houden.''

De zes boeken zijn gekozen uit de bestverkochte titels van het afgelopen jaar. Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze uit boeken die verschenen in de periode juni 2007 tot juni 2008. Vorig jaar kreeg 'Het Zijn Net Mensen' van Joris Luyendijk de eretitel Boek van het Jaar.
De schrijver van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een 1e klas Jaarabonnement van de NS. De prijs wordt dit jaar voor de 22e keer uitgereikt.

Geen opmerkingen: