THRILLERDEBUTEN OVER DUBLIN, KENIA EN MANHATTAN
Uitgeverij Mynx presenteert in de najaarsaanbieding drie thrillerdebutanten. Hoewel, een van hen is geen groentje meer: Het gaat om Booker Prize-winnaar John Banville, die onder het pseudoniem Benjamin Black zijn eerste thriller heeft afgescheiden. De andere debutanten heten Nick Brownlee en Charlie Huston.
Blacks eerste thriller heet 'Neergang' en verschijnt in oktober 2008. Hoofdpersoon is Quirke, een weduwnaar met een getroebleerd verleden en een drankprobleem. Hij heeft zich teruggetrokken in de duistere en klinische zalen van de afdeling Pathologie, waar het altijd nacht is.
Op een avond komt hij na een feestje een lijk tegen dat hij niet kent, dat er niet had moeten zijn en waarvoor zijn zwager, de eminente kinderarts Malachy Griffin, het overlijdensbericht blijkt te hebben vervalst. Dit is Quirkes kennismaking met Christine Falls. Hij raakt geheel in de ban van de dode jonge vrouw en besluit op eigen houtje een onderzoek in te stellen naar haar leven en naar haar dood. Daarbij stuit hij op een duister geheim dat reikt tot in het katholieke hart van de hogere kringen in Dublin.
Benjamin Black werd als John Banville geboren in 1945 in Wexford. Hij geldt als de ongekroonde koning van de hedendaagse Ierse literatuur. Met een tiental romans heeft hij de reputatie opgebouwd van een virtuoos stilist met een subtiel gevoel voor humor. Voor 'De Zee' uit 2005 ontving Banville de Booker Prize.
MOORDLUSTIGE EXPATS
'Bloedgeld' van de Britse journalist Nick Brownlee heet 'een avontuurlijke politiethriller' te zijn, 'vol keiharde actie en met veel gevoel voor het Afrikaanse leven'. Het boek ligt in januari 2009 in de boekhandel.
Jake Moore, voormalig Brits rechercheur, houdt in Mombasa het hoofd boven water met het organiseren van vistrips voor toeristen. De Keniaanse detective Daniel Jouma vraagt hem om hulp bij een gruwelijke moordzaak die slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg blijkt te zijn. Het duo Moore-Jouma rakt verwikkeld in een complot van lokale gangsters, moordlustige expats en een mysterieuze en psychopatische maffiabaas die mensensmokkel bedrijft.
Nick Brownlee heeft als journalist lange tijd in Kenia rondgereisd en er verschillende reisverhalen geschreven voor Britse landelijke dagbladen. Nu heeft hij zijn eigen persbureau. Van zijn hand verschenen eerder enkele non-fictieboeken over onder andere cannabis, popmuziek en een boek vol antwoorden op vragen als hoe komt de Big Ben aan zijn naam, waarom slaapt 51 procent van de Britten naakt en hoe zet je een perfect kopje thee. Brownlee woont in het Lake District waar hij inmiddels aan het vervolg op 'Bloedgeld' werkt.
SLECHTE VOETEN
'Aas' staat stijf van de spanning, snelle dialogen en achtervolgingen en zit vol met kleurrijke personages'. Zegt de uitgeverij over het debuut van de Amerikaanse auteur Charlie Huston, dat in oktober 2008 in Nederlandse vertaling verschijnt.
In 'Aas' maakt Hank Thompson zijn opwachting. Ooit een basketbalbelofte, nu een aan lager wal geraakte barkeeper in de Lower East Side van Manhattan. Het enige wat het leven hem heeft opgeleverd is - ook al - een drankprobleem, slechte voeten, veel schuld en een gebrek aan ambitie. Tot hij schijnbaar om niets bijna wordt doodgeslagen door een stel Russische gangsters. Dan stuit onze barkeepter op een kluis met daarin 45 miljoen dollar. Het volgende moment zit werkelijk iedereen achter hem aan, van Russische gangsters tot een corrupte agent. De lijken beginnen zich op te stapelen en Hank moet vluchten voor zijn leven.
Charlie Huston werd geboren in Californië. Hij schreef scripts voor onder meer Marvel Comics en een aantal filmscenario's. 'Aas' (originele titel 'Caught Stealing') vormt samen met 'Six Bad Things' en 'A Dangerous Man' een trilogie over de antiheld Hank Thompson. Als een van de weinige auteurs wist Huston de filmrechten van zijn boek eerder te slijten dan het boek zelf.
Andere nieuwe titels:
Lin Anderson - 'Duister graf' (november 2008)
Jeff Abbott - 'Woede' (november 2008)
Volker Kutscher - 'Schaduw over Berlijn' (november 2008)
Laurent Botti - 'Levensmist' (oktober 2008)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten