05 augustus 2008

In Vlissingen (nieuws, 2008)

MOORDFESTIVAL AAN ZEE

Tijdens de tiende editie van het filmfestival Film by the Sea, dat van 12 tot en met 21 september in Vlissingen wordt gehouden, zal thrillerschrijfster Vicky Hartman haar derde 'Laurien Minnaar Mysterie' presenteren. Het boek, 'Moordfestival', speelt zich ook af op het filmevenement, waar Hartman in 2007 ''writer in residence' was.

Het boek gaat over Jasper van Bloemen, die in de jury zit van het filmfestival. Hij maakt zich sterk voor 'Goodbye', een genomineerde film die nogal veel weerstand oproept. Rechercheur Laurien Minnaar raakt met het jurylid aan de praat, waarna zij hem de weg wijst naar de strandhuisjes vlak bij het centrum. Een dag later wordt de arme Van Bloemen dood gevonden.
Lauriens zoon Warre chat ondertussen met fundamentalistische tegenstanders van 'Goodbye'. Hij doet bovendien een ontdekking die met het filmfestival te maken heeft. Dat komt hem duur te staan. Lauriens superieuren willen haar van de zaak afhalen en schakelen de AIVD in. De rechercheur merkt al snel dat het hun niet om de waarheid gaat.

Vicky Hartman, die eerder de thrillers 'De dode van Domburg' en 'Zeeuws meisje' publiceerde, is een pseudoniem van een schrijfster die onder een andere naam, Eva Bentis, ook literaire romans schrijft (waaronder 'Het gif kraait koning in mijn hoofd' en 'Victoria'. Haar echte naam is Joke Meijer, in 1951 geboren in Bennekom.

De locatie van gebeurtenissen speelt in haar spannende boeken een grotere rol dan in de literaire romans die ze schrijft als Eva Bentis, liet ze op de website StartKunst.nl weten. ,,Lezers van spannende boeken willen plekken waar ze over lezen kunnen herkennen. In literaire romans gaat het meer om inhoud. Delen van de roman die ik nu schrijf bijvoorbeeld - 'De blinde lezer' - spelen zich af in Oosterhout (de woonplaats van de schrijfster, red). Maar dat zit in mijn hoofd, de lezer hoeft daar niets van te merken.''

Ze waardeert schrijvers die lezers soepel door een goed geregisseerd verhaal leiden. ,,Ik houd van boeken met een strak plot. Je ziet dat vaker bij Amerikaanse en Engelse auteurs dan bij Nederlandse. Een zorgvuldige stijl, woordkeus, plotopbouw. Ik houd van boeken die goed geschreven zijn. Een schrijver moet zijn lezers serieus nemen.''

Geen opmerkingen: