13 augustus 2008

Gevoel van weerzin (nieuws, 2008)

LEZEN NET ZO OPWINDEND ALS FILM KIJKEN

Het lezen van een spannende passage in een boek is net zo opwindend als het kijken naar een spectaculair filmfragment. Dat hebben wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aangetoond. Uit onderzoek blijkt dat het lezen over menselijke emoties dezelfde hersenregionen stimuleert als het zien van geëmotioneerde gezichtsuitdrukkingen.

In het Neuro-imaging Center van het UMCG werden proefpersonen in een zogeheten fMRI-scanner geplaatst. Dit is een scanner waarbij met behulp van een computer een driedimensionaal beeld kan worden gegeven van de hersenactiviteit.

Tijdens de scan kregen de personen een drie seconden durend filmpje te zien van een acteur die een slok neemt uit een kopje en daarna een zeer vies gezicht trekt. Daarna moesten ze een aantal passages lezen waarin bijvoorbeeld een vieze dronkenlap tegen de ik-persoon botst en vervolgens begint te kokhalzen. Ze moesten zich hierbij voorstellen dat er stukjes braaksel in hun mond terechtkwamen. Als laatste moesten de proefpersonen vies smakende drankjes proeven.

Uit onderzoek van de data uit de fMRI-scan kon worden opgemaakt dat bij alle drie de proeven hetzelfde deel van de hersenen werd geprikkeld, namelijk de 'anterior insula', het gebied dat ons gevoel van weerzin bevat.

,,Als er iets gebeurt tijdens een film, dan beleeft de kijker dat intens mee'', zegt prof. dr. Christian Keysers van het Neuro-imaging Center in het Dagblad van het Noorden. ,,Zie het zo. Als acteur Keanu Reeves uit de film 'The Matrix' op een wolkenkrabber zijn evenwicht dreigt te verliezen, beleven wij dat alsof ons eigen leven op het spel staat. Als we zien hoe iemand een bepaalde emotie ondergaat, activeren we een deel van onze hersenen dat we ook activeren als we dezelfde emotie ondergaan. Wij hebben nu ontdekt dat dit ook gebeurt als we een boeiend stuk lezen in een boek.''

(Bron: Telegraaf, Dagblad van het Noorden)

Geen opmerkingen: