30 augustus 2008

Eer en verraad (nieuws, 2008)

DOSSIER WORDT FILM

Na de Belgische bioscoophit 'De Zaak Alzheimer' uit 2003 wordt opnieuw een thriller van Jef Geeraerts verfilmd. Het gaat om 'Dossier K.', Geeraerts' misdaadroman uit 2002 waarmee hij de Diamanten Kogel won. De film zal worden geregisseerd door Jan Verheyen. Voor Verheyen wordt 'Dossier K.' zijn tiende speelfilm en zijn derde boekverfilming, na 'Alles Moet Weg' (1996) van Tom Lanoye en 'Los' (2008) van Tom Naegels.

In 'Dossier K.' worden tijdens een afrekening in het criminele milieu in een Antwerps restaurant twee Albanezen doodgeschoten. Bij een huiszoeking vindt de moordbrigade onder leiding van commissaris Verstuyft het pistool waarmee de twee jaar eerder procureur-generaal Savelkoul werd vermoord, over wie De PG ging. Ex-commissaris Vincke, met pensioen in de Provence, komt Verstuyft een handje helpen.

Vincke wordt gespeeld door Koen De Bouw en Verstuyft door Werner De Smedt. Het scenario is van de hand van Carl Joos en Erik van Looy die ook instonden voor het scenario van 'De Zaak Alzheimer'.

Van Looy zou oorspronkelijk ook de tweede Geeraerts-verfilming voor zijn rekening nemen, maar hij tekende een exclusief meerjarencontract met het productiehuis Woestijnvis dat hem niet toelaat een volledig jaar te werken aan 'Dossier K.'. Toch laat Van Looy deze sequel dus niet helemaal los.

Jan Verheyen is vereerd dat Erik Van Looy en producent Eyeworks hem het vertrouwen geven voor de 2de Vincke & Verstuyft-film. ,,Net als het boek is het scenario een spannend, episch verhaal over eer en verraad, over morele corruptie en bloedwraak. Alles is er om van 'Dossier K.' een grote, intelligente publieksfilm te maken en een waardige opvolger van 'De Zaak Alzheimer'.'' De opnames van Dossier K. gaan van start in maart 2009. De release is gepland op 20 oktober 2009.

'De Zaak Alzheimer' is de meest succesvolle Vlaamse film van de afgelopen 10 jaar met ruim 750.000 bezoekers in Vlaanderen en een indrukwekkende internationale carrière. Met het boek scoorde Jef Geeraerts (1930) destijds ook. Hij won er in 1986 de allereerste Gouden Strop mee.

(Bron: tv-visie.be, cinematical.com)

Geen opmerkingen: