19 augustus 2008

Twee lettergrepen (nieuws, 2008)

MOSSE EN RANKIN SCHRIJVEN VOOR 'MOEILIJKE' LEZERS

De Britse misdaadauteurs Kate Mosse en Ian Rankin hebben elk een boek geschreven voor volwassenen die moeite hebben met lezen. De boekjes worden in het voorjaar van 2009 gepubliceerd en zijn een initiatief van Quick Reads, een organisatie die in 2006 werd opgericht om volwassenen die leesproblemen hebben of nooit een boek pakken, aan het lezen te helpen.

,,Het was een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan, maar ik vond het uitermate interessant'', verklaarde Mosse tegenover The Guardian. Ze noemde het een enorme uitdaging om een boek te schrijven volgens de richtlijnen van Quick Reads. Die bepalen dat er geen lange zinnen mogen voorkomen in de boeken. En het gebruik van woorden met meer dan twee lettergrepen is eveneens uit den boze. Mosse: ,,Het mag dan een Quick Read heten, het was zeker geen snel schrijven voor mij.''

'A Cool Head' is de titel van het boek dat Ian Rankin heeft geschreven voor Quick Reads. Het is het verhaal van de jongeman Gravy die terechtkomt in een beroving die verkeerd afloopt. Naast Rankin en Mosse hebben onder anderen Coronation Street-actrice Sherrie Hewson en schrijver John Boyne een boekje geschreven voor de organisatie. Hewson debuteert met een thriller getiteld 'The Tannery'.

Het boek 'The Cave' van Kate Mosse is gesitueerd in het zuidwesten van Frankrijk, de regio waar ook haar eerdere thrillers 'Het verloren labyrinth' en 'De vergeten tombe' zich afspelen. 'The Cave' vertelt het verhaal van Frederick Smith die in 1928 op vakantie is in het gebied. De jonge Smith is nog immer in rouw over het verlies van zijn broer in de Eerste Wereldoorlog. Dan ontmoet hij een mysterieuze jonge vrouw die hem vertelt over een legende die zich zes eeuwen eerder voltrok.

Mosse vindt het Quick Reads-initiatief 'fantastisch en belangrijk'. ,,Het idee om boeken te schrijven voor volwassenen die moeite hebben met lezen, is zo veel logischer en verstandiger dan gemakzuchtig tegen hen te zeggen: 'Hier, pak maar een kinderboek''', aldus Mosse.

Quick Reads gaat in 2009 het vierde jaar in. Volgens de organisatie zijn van al eerder verschenen titels ruim 750.000 exemplaren verkocht. De nieuwe boeken verschijnen op World Book Day, 5 maart 2009, voor de bescheiden prijs van 2,30 euro.

(Bron: The Guardian)

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien leuk om te vermelden dat Réne Appel twee jaar geleden ook een boek heeft geschreven voor moeilijke lezers.

Het boek heet Hittegolf. Maar ook de volgende boeken zijn eens verschenen voor Moeilijk lezende mensen; De Cock en de dodendans van A.C. Baantjer, Moord volgens plan van Jackie Lourens, Dans naar de dood van Will Simon, Overval in de nacht van Evert Hartman en Detective Orhan en het vermiste meisje van Sadik Yemni