14 augustus 2008

Wraak (nieuws, 2008)

SLAUGHTER OPGEVOLGD DOOR VERHOEF

Op uitnodiging van de stichting CPNB schrijft Esther Verhoef het geschenkboekje voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2009. Zij treedt hiermee in de voetsporen van haar Nederlandse collega's Saskia Noort, René Appel, Tomas Ross en Rinus Ferdinandusse.

Dit jaar schreef de Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter het geschenkboekje 'Onbegrepen', dat in een recordoplage van 740.000 exemplaren verscheen. De verwachting is dat Verhoefs boekje ver boven deze oplage zal uitsteken.

Dat Verhoef voor het geschenkboekje is uitgenodigd, mag geen verrassing heten. Haar boek 'Close-up' was immers de best verkochte thriller van 2007 (tussen de 200.000 en 250.000 exemplaren). De CPNB heeft na Saskia Noort in 2007 en Slaughter opnieuw gekozen voor een auteur met uitstekende verkoopcijfers en ging daarmee voorbij aan schrijvers met een omvangrijk oeuvre als Gouden Strop-winnaars Peter de Zwaan en Charles den Tex.

Verhoef is na Noort, Appel, Ross (twee keer), Rinus Ferdinandusse en Kees Jansma de zesde Nederlandse auteur die het geschenkboekje voor haar rekening neemt. Tot begin deze eeuw was het steevast een buitenlandse schrijver die door de CPNB werd uitgenodigd het boekje te schrijven. Maar na kritiek van onder andere het vaderlandse thrillergilde heeft de CPNB enkele jaren geleden besloten de opdracht om het jaar aan een auteur van over de grenzen te verstrekken.
Met het nieuwe systeem wil de CPNB 'het publiek laten zien hoe breed het palet aan thrillerschrijvers is van zowel Nederlandse als buitenlandse afkomst', aldus een woordvoerster.

Esther Verhoef (1968) debuteerde in 2003 als thrillerauteur met het boek 'Onrust', dat genomineerd werd voor de Gouden Strop. Deze nominatie kreeg zij ook voor haar tweede thriller, 'Onder druk', die bekroond werd met de Diamanten Kogel 2005, de Vlaamse prijs voor spannende boeken. De psychologische thriller 'Rendez-vous' (2006) betekende Verhoefs doorbraak naar het grote publiek. Begin dit jaar verscheen onder het pseudoniem Escober de thriller Ongenade, die zij samen met haar echtgenoot Berry Verhoef schreef. Verhoefs nieuwste boek, 'Alles te verliezen', verschijnt november 2008. Inmiddels zijn van haar thrillers ruim een half miljoen exemplaren verkocht.

Voor de CPNB-campagne wordt tweejaarlijks een buitenlandse auteur gevraagd. De 21ste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek heeft als thema 'Wraak'. Als persoonlijke vergelding is wraak een belangrijk motief in de misdaad en in de misdaadliteratuur, stelt de CPNB in een persbericht. Zo speelde wraak een prominente rol in 'Het vat Amontillado' (1846) van founding father Edgar Allan Poe; in de eerste 'Sherlock Holmes', 'Een studie in rood' (1887); in Agatha Christies 'Moord in de Oriënt-Expres' (1934) en in 'Carrie' van Stephen King (1974). In Nederlandse misdaadverhalen speelt wraak een centrale rol in onder meer Havanks 'Drie dartele doodgravers' (1943); Baantjers 'De Cock en de bloedwraak' (1989); Simone van der Vlugts 'De reünie' (2004) en René Appels 'Schone handen' (2008).

Het geschenkboekje van Esther Verhoef wordt van zaterdag 30 mei t/m dinsdag 30 juni 2009 door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

(Foto auteur: Merlijn Doomernik)

Geen opmerkingen: