07 augustus 2008

Colin Harrison - Buiten bereik (2008)

Gewelddadig tot in het kleinste detail
(Door Arno Ruitenbeek)

Bij uitgeverij De Boekerij hebben ze een fijne neus voor kwaliteit. Vanuit het statige grachtenpand in Amsterdam wordt de liefhebber van topthrillers op zijn wenken bediend. Op de 'loonlijst' staan Michael Connelly, Harlan Coben en Colin Harrison. De laatste maakt je sprakeloos met Buiten bereik.

De mooie Chinese Jin Li werkt als manager voor CorpServe, het in New York gevestigde bedrijf van haar door en door slechte broer Chen. Officieel is het een schoonmaakfirma voor grote beursgenoteerde ondernemingen, maar de papierversnipperaar werkt pas als Jin Li de dagelijkse restanten van de bureauklerken heeft doorgevlooid op belangrijke (financiële) informatie. De aldus gestolen (voor)kennis, die goud waard is, gaat naar broerlief die met zijn zakkenvullersmaatjes vervolgens aandelen koopt en verkoopt.

Tot ze de verkeerde tegenkomen. De steenrijke en even gewetenloze Bill Martz dreigt een reuzenstrop te krijgen met zijn investeringen in Good Pharma en gaat op zoek naar de oorzaak en de veroorzakers. Beter gezegd, hij laat dat doen door een stel beulen van het zuiverste water. Zo wordt de auto waarin Jin Li en twee van haar medewerksters zitten, volgepompt met stront. Li ontsnapt aan deze smerige dood en duikt onder. Dat heeft broertje weer niet graag, want zijn bron droogt op. Dus pakt Chen Jin Li's vriendje Ray Grant in de kladden, perst hem af met agressie tegen Rays doodzieke vader en dwingt hem haar te zoeken.

Een schandalig goed verhaal, gewelddadig tot in het kleinste detail, dialogen doorspekt met zwarte humor, leuke vondsten en karakters van gewapend beton. Ray Grant junior bijvoorbeeld is één van de brandweerlieden, die bijna het leven liet op 11 september 2001. Ontroerend te lezen hoe hij met dit verleden omgaat.

Colin Harrison - Buiten bereik. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij De Boekerij, 384 pag.

Geen opmerkingen: