15 augustus 2008

Michael Koryta - B.E.G.R.A.V.E.N (2008)

Messcherpe dialogen, volbloedige karakters
(Door Arno Ruitenbeek)

De Amerikaanse journalist en privédetective Michael Koryta bewijst met zijn overrompelende thriller B.E.G.R.A.V.E.N de grootste ontdekking van deze nog jonge eeuw te zijn. We kunnen hem die vreselijke Nederlandse titel niet kwalijk nemen, anders zou dat het enige minpunt zijn.

Wat een messcherpe dialogen, wat een volbloedige karakters, hoe verzin je zo'n plot. Geen woord te veel en toch alleszeggend. Recht op de man af, in het hart. We weten waar het vandaan komt, aannemende dat de jongeman met de hoekige kaken en de dwingende blik op de foto op de laatste pagina, de schrijver is.

B.E.G.R.A.V.E.N is inmiddels de derde thriller waarin Koryta's held, Lincoln Perry, opdraaft. Perry is een ex-rechercheur van de politie Cleveland, die samen met de veel oudere Joe Pritchard een privédetectivebureau uitbaat.

Hij kan zijn speurderskunsten goed gebruiken, als advocaat Alex Jefferson wordt vermoord. De bemiddelde jurist pikte enkele jaren eerder Perry's meisje Karen af, waarop de detective hem in elkaar tremde. Niet onlogisch dat de politie Perry als hoofdverdachte gaat beschouwen. Al helemaal niet, als de snuffelaar in opdracht van dezelfde Karen op zoek gaat naar erfgenaam en zoon Matthew Jefferson en deze jongeman vervolgens zelfmoord pleegt.

Terwijl het een kwestie van uren is dat hij zal worden gearresteerd, probeert Perry er achter te komen wat het motief is voor de moord en de suïcide. Daarbij stuit hij op een geval van doodslag op een meisje van vijf jaar geleden, waarbij Matt Jefferson als kroongetuige en diens vader als raadsman optrad. De tot twintig jaar veroordeelde, heftig ontkennende vriend van het slachtoffer is kort voor Alex' overlijden ontsnapt uit de nor. Zo veel toeval bestaat niet.

Michael Koryta - B.E.G.R.A.V.E.N. Vertaling Fanneke Cnossen. Uitgeverij Mynx, 336 pag.

1 opmerking:

jvdsteen zei

Voor meer informatie kun je eens gaan kijken op www.sonsofspade.tk