05 augustus 2008

Patricia Cornwell - Het Front (2008)

Patricia Cornwell, de merkenfetisjist
(Door Peter Kuijt)

'Voorwerpen vertellen iets over de persoon die ze bezit. Daarom verwerk ik ook zo veel merknamen in mijn verhalen.' Dat zei de Amerikaanse bestsellerauteur Patricia Cornwell zo'n tien jaar geleden in een interview. Terwijl ze haar betoog hield, woog ze haar blinkend gouden Breitling Aerospace van ruim vier ons in haar hand en lurkte ze aan een flesje mineraalwater, merk Evian. Kort na het interview zou ze met haar helikopter, een Bell Jet Ranger, naar North Carolina vliegen om wat rechtszaken bij te wonen.

De 52-jarige auteur is nog immer gefocust op merken, getuige haar laatste thriller Het Front, na Het Risico uit 2007 het tweede avontuur van rechercheur Winston Garano van de staatspolitie van Massachusetts. Al op de eerste pagina vliegen de merknamen de lezer om de oren: Armani, Prada, DKNY, Hugo Boss, Gucci, Hermès en Ralph Lauren. En verderop gaat het nog even door over Starbucks, iPhone, Ducati, Moto Guzzi, Fresca, YouTube en de voorjaarscollectie van Escada. Je zou bijna denken dat Cornwell met de hulp van sponsors haar boeken schrijft.

De merkenlawine ontneemt een beetje het zicht op de verhaallijn en die is toch al zo vaag. Rechercheur Garano wordt door de hyperambitieuze openbaar aanklaagster Monique Lamont opgezadeld met de opdracht om de moord op een Britse vrouw in april 1962 alsnog op te helderen. Ze vermoedt dat de moord het werk is van de destijds beruchte Boston Strangler. Cold cases zijn hot, denkt Lamont, die de publiciteit kan gebruiken om een grote carrièrestap te kunnen maken.

Garano is uitermate sceptisch over het te verwachten succes, maar duikt toch in de zaak. Hij ontdekt dat niet alleen Lamont, maar ook andere betrokkenen er een dubbele agenda op nahouden. Niets is wat het lijkt.

Het Front lijkt ook in geen velden of wegen op de doorwrochte thrillers die Cornwell placht te schrijven. Het verhaal rammelt, de dialogen lopen verre van soepel en geen enkel karakter is het onthouden waard. Of het moet Garano's karakteristieke oma zijn die het verdrijven van slechte entiteiten en kwelgeesten tot haar dagelijkse bezigheden rekent en haar kleinzoon maant laurierbladeren in zijn motorlaarzen te stoppen, want dat beschermt hem tegen onheil.

In januari 2009 verschijnt Scarpetta, een nieuw deel in de thrillerserie rond patholoog-anatoom Kay Scarpetta, de wereldberoemde heldin van Cornwell. Laten we Het Front maar beschouwen als een matig tussendoortje. Voor een gematigde tussendoorprijs, dat dan weer wel.

Patricia Cornwell - Het Front. Uitgeverij Sijthoff, 176 pag., 9,95 euro.

Geen opmerkingen: