02 augustus 2008

Wordt verwacht 63 (nieuws, 2008)

IN AFWACHTING VAN DAN BROWN

Het is nog steeds wachten op een nieuwe thriller van Dan Brown, dus daarom gooit uitgeverij Luitingh - die eerder met veel succes 'De Da Vinci Code' publiceerde - maar een nieuwe Brown-kloon op de markt. Zijn naam is Mark Alpert (1962), een Amerikaanse natuurkundige en wetenschapsjournalist. Hij is ook redacteur van het populair-wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific American'.

Zijn debuut dat in achttien landen verschijnt en in Nederland vanaf november 2008 in de winkels ligt, heet 'Het Einstein Enigma' en gaat - wat een verrassing - over een te kraken code. Ging het in 'De Da Vinci Code' nog om een groot geheim van de christelijke kerk, in 'Het Einstein Enigma' gaat Alpert nog een stapje verder. Het boek heet een actiethriller te zijn over de grote raadsels van ons universum. Alperts eigen website beweert dat de thriller uitermate geschikt is voor liefhebbers van het werk van Albert Einstein, de Chuck Norris-film 'The Delta Force', robots en Ferrari's.

Alperts thriller begint wanneer drie oud-medewerkers van Einstein kort na elkaar het tijdelijke met het eeuwige verwisselen. Een van hen weet vlak voor zijn dood een geheimzinnige code in het oor te fluisteren van zijn voormalige pupil, hoogleraar David Swift. Het zou gaan om een theorie waarmee Einstein alle krachten van de natuur kon verklaren. Samen met de briljante natuurkundige Monique Reynolds probeert David het raadsel op te lossen, daarbij op de hielen gezeten door de FBI en een Russische terrorist die een verwoestende explosie in de Amerikaanse hoofdstad Washington voorbereidt.

STOÏCIJNS EN EENZAAM

Calumet City is een wijk in het zuidoosten van Chicago. Een wijk ook waar je liever niet wilt komen. Te link. 'Calumet City' is ook de titel van het thrillerdebuut van de Amerikaan Charlie Newton, dat in oktober 2008 verschijnt.

Het boek gaat ook over de wijk in Chicago. Hoofdpersoon in deze door Lee Child als 'cop noir' bestempelde thriller is Patti Black, de meest gedecoreerde politievrouw van het korps in Chicago. Black werd in haar jeugd misbruikt door haar stiefouders en dat maakte haar tot de vrouw die ze nu is: stoïcijns, eenzaam, niet in staat lief te hebben.

Als Black en haar team een inval doen in een gebouw dat door de bende 'Gangster Disciples' werd gebruikt, gaat er van alles mis op spectaculaire wijze. Niet veel later wordt het lichaam van een vrouw gevonden, ingemetseld in een muur van de kelder van het gebouw.

Eerder die dag heeft er iemand op de burgemeester geschoten. De politiecommissaris wil dat Black het verband onderzoekt tussen die aanslag, een radicale zwarte wethouder en een stemming over casinovergunningen. Maar Blacks grootste zorg is het lijk in de kelder, want met het vaststellen van de identiteit van de vrouw dreigt haar eigen gruwelijke, maar inmiddels lang begraven verleden te worden opgerakeld.

Charlie Newton werd ruim vijftig jaar geleden in Chicago geboren en heeft een veelbewogen halve eeuw achter de rug. Hij was piraat in het Caribisch gebied, zette restaurants en hotels op, trainde raspaarden, verkocht film- en televisierechten in het Midden-Oosten, scheidde en raakte diep in de schulden. Zijn tweede thriller speelt zich af in een andere wijk van Chicago: 'Paradise City'.

Andere nieuwe titels:

James Rollins - 'Zandstorm' (januari 2009)Dean Koontz - 'De ziener' (november 2008)Elizabeth Corley - 'Schuldeloos bloed' (januari 2009)
Michael Byrnes - 'Heilig bloed' (januari 2009)
Katherine Neville - 'Het Vuur' (januari 2009)
Greg Iles - 'De naakte waarheid' (november 2008)
Eric van Lustbader - 'Robert Ludlum's De Bourne Sanctie' (januari 2009)
Stephen King - 'Na zonsondergang' (verhalenbundel) (november 2008)
Ted Dekker - 'Adam' (januari 2009)

Geen opmerkingen: