03 augustus 2008

Te weinig daadkracht (nieuws, 2008)

RUTH RENDELL HEKELT TRAGE AANPAK VROUWENBESNIJDENIS

De Britse overheid doet te weinig om te voorkomen dat jonge meisjes worden besneden. Dat is de stellige overtuiging van Ruth Rendell, misdaadschrijfster en lid van de House of Lords namens de Labour Party.

Volgens Rendell moet besnijdenis niet gezien worden als een 'curieuze gewoonte', maar als 'kindermisbruik'. ,,Want dat is het'', zei Rendell in een interview voor More4 News. Rendell werkte in 2004 mee aan de totstandkoming van een nieuwe wet, die het strafbaar stelt dat kinderen naar het buitenland worden gestuurd voor een besnijdenis. In Engeland is besnijdenis, het verwijderen van de clitoris, verboden sinds 1985. Onder de nieuwe wet werd ook de maximum strafmaat verhoogd van vijf naar veertien jaar. Maar sindsdien is er nog niemand veroordeeld.

,,Zweden heeft vervolging ingesteld tegen overtreders, evenals Italiƫ. Ik denk dat onze regering tot dusver niet voldoende actie onderneemt'', aldus Rendell. Naar schatting lopen tienduizenden jonge meisjes in Engeland het risico op genitale verminking. Rendell gaf toe dat gevoeligheden op culturele vlak het moeilijk maken om dit probleem daadkrachtig aan te pakken. ,,Je moet jezelf afvragen: als het om kleine blanke meisjes zou gaan, zou het dan zover komen?'' Ze zou graag zien dat meisjes vanaf de geboorte regelmatig worden onderzocht, een systeem dat in Frankrijk in gebieden met grote Afrikaanse populaties reeds gemeengoed is. ,,Dat zou voor elk meisje moeten geleden, ongeacht nationaliteit en sociale achtergrond.''

In Rendells laatste misdaadroman rond inspecteur Wexford komt ook een verhaallijn voor over vrouwenbesnijdenis. In de thriller 'Not in the Flesh' komt Wexford er tot zijn afgrijzen achter dat een vijfjarig meisje op wrede wijze is toegetakeld en voor haar leven verminkt. ,,Met dit verhaal hoop ik mensen te bereiken die niets van dit onderwerp afweten'', aldus Rendell in The Guardian.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: